Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 213 248 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

piątek, 12 lipca 2013 16:42

    Kolejny przepis na szybki przysmak do plecaka.Tym razem wykonany z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera typu feta ,czerwonej papryki i oliwek.

Przepis od Pauli z http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/

 

IMGP3449.JPG

 

 

Składniki:

-375g ciasta francuskiego(jedno opakowanie)
-kilka plasterków sera feta
-kawałek papryki czerwonej
-kilka czarnych oliwek
-liście bazylii

 

 


Wykonanie:


Ciasto dzielimy na kwadraty 10x10cm. Paprykę kroimy w kostkę, fetę w paseczki, oliwki na połówki. Na środek każdego kwadratu nakładamy po kilka paseczków fety, 2 kostki papryki, oliwkę oraz listki bazylii.Następnie boki ciasta zbieramy do góry tak, by powstały sakiewki.Boki sakiewek sklejamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  
Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach (do zrumienienia ciasta). Sakiewki można podawać jako przekąskę na ciepło lub zimno lub jako dodatek do innych potraw, np. zup kremów. 

Smacznego:)

 

 


Podziel się

komentarze (36) | dodaj komentarz

JOGURTOWE CIASTO Z RABARBAREM

środa, 10 lipca 2013 12:11

 

      Upałów ciąg dalszy i kuchnia to ostatnie miejsce w którym chce mi się ostatnio siedzieć.Ale jeść cos trzeba więc proponuję coś szybkiego . Puszyste i delikatne ciasto jogurtowe dosłownie w godzine :)Polecam !

 

 

IMGP2728.JPG

 

 

 

Składniki:

 

-350 g mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-4  jajka

-pół szklanki oleju

-250 g jogurtu naturalnego typu greckiego

-100 g cukru

-300 g rabarbaru(można użyć innych owoców sezonowych)

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i jogurtem, dodać do suchych składników i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Rabarbar umyć i pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta

Piec w 190ºC przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

 

IMGP2726.JPG

 


Podziel się

komentarze (21) | dodaj komentarz

SOS CEBULOWY na winie

poniedziałek, 08 lipca 2013 14:29

 Koło ratunkowe niejednego nijakiego obiadu .Idealny do każdego rodzaju mięsa. Polecam :)

Z podziękowaniem dla Izy;)

 

 

IMGP2604.JPG

 

Składniki:

-1 duża cebula

-pół szklanki bulionu warzywnego

- 500 mililitrów czerwonego wina

- 1 ząbek czosnku 

- liść laurowy

- 2 łyżki oleju     

 

Wykonanie

 Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnuszku z 2 łyżkami oleju. Całość zalewamy  czerwonym winem, dodajemy  liść laurowy. Gotujemy  do momentu, gdy wino prawie zupełnie odparuje (w ten sposób usuniemy kwaśny smak wina).Dodajemy  bulion, całość doprowadź do wrzenia. Sos gotujemy do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję.Usuwamy liść laurowy,sos  przecieramy  przez sitko.

Smacznego:)

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

NALEŚNIKI II

sobota, 06 lipca 2013 10:23

 

 

       Jakieś 2  lata  temu zakupiłam książkę Michela Roux "JAJKA"  w których znalazłam ten oto przepis na naleśniki. Jakoś nie było okazji wstawić tego przepisu na blogu wcześniej(nie wiem jak to się stało:)) więc nadrabiam to przeoczenie .Naleśniki   są  cieniutkie jak koronka i  dosłownie rozpływają się w ustach....Musicie koniecznie spróbować ,są po prostu rewelacyjne:)

 

 

 

IMGP2561.JPG

 

 

Składniki:

 

-125 g mąki pszennej

-15 g drobnego cukru

-szczypta soli

-2 jajka

-325 ml mleka

-100 ml śmietany kremówki

-kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

 

do smażenia :

-20 g stopionego masła (można użyć oleju)

 

 

Wykonanie:

 

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy  jajka,dobrze mieszamy składniki trzepaczką ,dolewając  100 ml mleka. Ciągle mieszając  dolewamy  resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję waniliową ,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię (22 cm średnicy) smarujemy  odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwracamy  nalesnik i smażymy  kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podajemy z dowolnym słodkim nadzieniem:)

Smacznego :)

 

 


Podziel się

komentarze (52) | dodaj komentarz

TORTILLA Z KURCZAKIEM CURRY

poniedziałek, 24 czerwca 2013 15:18

   Pyszna tortilla z przypieczonym  serem na wierzchu, nadziana lekko pikantym  kurczakiem w sosie  curry i warzywami.Palce lizać .Pomysł od http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/.Polecam!

 

 

 

IMGP3461.JPG

 

 

 
 
 
SKŁADNIKI:
 
-2 piersi z kurczaka
-1 mała cebula
-1 małe, słodkie jabłko
-1 łyżKA mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
-pół szklanki mleka
-pół szklanki bulionu wołowego
-łyżka masła
-przyprawy: sól, pieprz, 2 czubate  łyżeczki curry 
 
 
Dodatkowo:
kawałek  papryki pokrojonej w cienkie paseczki( u mnie zielona i żółta)
3 łyżki kukurydzy
garść startego sera żółtego
6 placków tortilla
 
 
 
WYKONANIE:
 
 
Mięso myjemy osuszamy, kroimy w kostkę 1 x 1cm. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażamy na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce masła (nie rumienimy). Mleko  mieszamy z bulionem. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach, mąkę rozprowadzamy z  3 łyżkami wody. Do mleka z bulionem dodajemy rozmieszaną mąkę, jabłko oraz curry. Dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do przesmażonej cebuli i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając.  Następnie sos przecieramy przez sito, wlewamy do rondelka, dodajemy kurczaka  i gotujemy jeszcze około 3 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Placki tortilla lekko podgrzewamy na suchej patelni, na środek każdego  placka nakładamy po 2 łyżki sosu z mięsem, nakładamy paprykę oraz kukurydzę i zwijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

 

SMACZNEGO :)

 

 

IMGP3469.JPG


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 10 grudnia 2016

Licznik odwiedzin:  0  

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Lubię to