Bloog Wirtualna Polska
Są 1 111 573 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

TĘCZOWY SERNIK pod chmurką ..

czwartek, 30 maja 2013 23:29
Skocz do komentarzy

    Uwielbiany przez mojego synka i to nie tylko ze względu na swój piękny wygląd:)Sernik wręcz rozpływa się w ustach,często robie go również  w wersji klasycznej.Polecam:)

 

Źródło http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

Składniki na spód:

-120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)

-50 g masła, roztopionego

 

 

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

 

-500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

-250 g serka mascarpone

-3 jajka

-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy/różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze'). Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 

 

Śmietankowa chmurka:

-250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

-1 łyżka cukru pudru

 

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową

 

SMACZNEGO:)

 

Podziel się


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 12 października 2013 22:15

    a czy możesz mi podpowiedziec jak jest z jajkami w tym serniku? bo zazwyczaj ser uciera się tylko z żółtkami, a białka dodaje się na koniec całej masy ubite na pianę. a tutaj się daje całe jajka od razu?

    autor Aga

  • dodano: 28 czerwca 2013 12:50

    Bajeczny! Jak tylko dojadą barwniki to upiekę :)

    autor Paula

    blog: http://paulinka-to-ja.blogspot.com/

  • dodano: 27 czerwca 2013 22:28

    Bajeczny! Jak tylko barwniki dojada to zaraz upiekę :)

    autor Paulina

    blog: paulinka-to-ja.blogspot.com

  • dodano: 20 czerwca 2013 13:32

    Cudny Ci wyszedł :-)

    autor Asia

    blog: www.lavanna.pl

  • dodano: 11 czerwca 2013 11:19

    kasiek-jesli włożysz spód do lodówki wtedy lepiej sie trzyma ale jeśli porządnie ubijesz spód i odrazu wylejesz na niego ser sądzę ,że też nic się nie stanie.Pozdrawiam.

    autor nathalia8

    blog: http://kuchareczka81.bloog.pl/

  • dodano: 11 czerwca 2013 0:19

    autorI-barwniki niestety w naszych polskich sklepach sa w dalszym ciagu trudne do zdobycie.Ja kupuje w necie.
    jessica-jak juz pisałam barwnika jest naprawde niewiele ..przypuszczalnie o wiele mnie niz w produktach ktore na codzien spozwamy.
    autor i-piec na parze polega na położenbiu półke niżej niż sernik naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Naczynie powinno być w miarę szerokie, by wilgotność powietrza była duża.

    autor nathalia81

    blog: kuchareczka81.bloog.pl

  • dodano: 11 czerwca 2013 0:06

    edi3-barwnika jest tam naprawde na czubku szpilki.Nie popadajmy w paranoje.

    autor nathalia81

    blog: kuchareczka81.bloog.pl

  • dodano: 10 czerwca 2013 23:49

    ela-cukier w przypadku tego sernika jest calkowicie zbedny poniewaz mleko jest wystarczajaco słodzone:)

    autor nathalia81

    blog: kuchareczka81.bloog.pl

  • dodano: 10 czerwca 2013 8:47

    może mi ktoś wytłumaczyć jaki jest sens chłodzenia spodu, gdy się potem sernik piecze się w piecu? dla mnie to jakiś brak logiki - przecież tłuszcz w cieple się rozpuści ... nie rozumiem :(

    autor kasiek

  • dodano: 09 czerwca 2013 22:52

    a jak to jest piec z parą?

    autor i

  • dodano: 09 czerwca 2013 22:14

    a co z cukrem i ewentualnie proszkiem do pieczenia?

    autor ela

  • dodano: 09 czerwca 2013 20:18

    Ja robię spód z sucharków /niebieskie/ kruszę / na bułkę tartą/ i ucieram z jednym opakowaniem Nutelli. Pycha. Spód jest chrupiący przez kilka dni. Każdy kto je to ciasto, to pyta z czego zrobiony jest spód. Polecam.

    autor bogusia.basia

  • dodano: 09 czerwca 2013 18:15

    Witam,

    Polecam wyszukiwarkę przepisów www.mieszak.pl gotowanie będzie jeszcze szybsze, łatwiejsze i przyjemniejsze :)

    pozdrawiam
    Magda

    autor Magda

    blog: mieszak.pl

  • dodano: 09 czerwca 2013 18:01

    Aż mi się skojarzyło z Rainbow Dash z MLP:FIM

    autor Brony

  • dodano: 09 czerwca 2013 17:05

    Piękny, szkoda tylko że z barwnikami, ale co tam raz nie zawsze

    autor agatka75

  • dodano: 09 czerwca 2013 16:45

    Co raz to nowsze przepisy nie przestają mnie zadziwiać. Ten sernik też

    autor Adam

    blog: http://turystykastudencka.pl/p/23

  • dodano: 09 czerwca 2013 15:57

    Nie bez kozery mówi się, że to oczy jedzą najpierw! :)

    autor Adela lat 73+

    blog: protestadeli.blogspot.com

  • dodano: 09 czerwca 2013 15:00

    czy oby zdrowy dla dziecka przez te sztuczne barwniki?

    autor edi.3

    blog: kuchenne czary mary

  • dodano: 09 czerwca 2013 15:00

    Wygląda ślicznie, ale barwniki są szkodliwe. Sam przepis fajny i wypróbuję go w wersji białej.

    autor ajaj

  • dodano: 09 czerwca 2013 14:48

    Wygląda tak cudnie, że jestem przekonana o niesamowitej smakowitości tęczowego sernika. Zapisany w ulubionych a niebawem spróbuję sama wyczarować tą tęczową rozkosz :). Pozdrawiam.

    autor kobieta

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 1 września 2014

Licznik odwiedzin:  882 916  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Lubię to