Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


KOSTKA CAPPUCINO

niedziela, 30 października 2011 19:56

 

Dodam dziś jeszcze jeden przepis na pyszne,lekkie ciasto z kremem z mascarpone i bitej śmietany .Polecam!ten przepis pochodzi od dorotus.

 

 

Składniki na ciasto:

 

-5 dużych jajek

-125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali

-125 g masła, miękkiego

-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)

-150 g drobnego cukru do wypieków

-125 g mąki pszennej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

// 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
125 g masła, miękkiego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_name_0 = 'Kostka Cappucino';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut  do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

Blaty można naponczować.

 



 

Masa cappucino:

-250 g serka macarpone

-250 g śmietany kremówki

-3 płaskie łyżeczki żelatyny

-60 g kawy cappucino (proszku)

-3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

 

 

// 250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappucino (proszku)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)';listonic_name_1 = 'Kostka Cappucino';listonic_url_1 = ''; // ]]>

 

Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.

 

Na górę:

-250 ml śmietany kremówki

-1 łyżka drobnego cukru do wypieków

-20 g kawy cappucino (proszku)

// 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
20 g kawy cappucino (proszku)';listonic_name_2 = 'Kostka Cappucino';listonic_url_2 = ''; // ]]>

 

 

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.



Wykonanie:

Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.



SMACZNEGO!

 


Podziel się

komentarze (17) | dodaj komentarz

PROSTY CHLEB Z DYNI

niedziela, 30 października 2011 19:41

   Nie było mnie tutaj już taki kawał czasu ,że aż mi wstyd poprostu.Już się trochę ze wszystkim ogarnęłam i zaklimatyzowałam wiec mam nadzieję,że nadrobie w końcu zaległości.Na początek dyniowych wypieków ciąg dalszy.Polecam ten chlebek gdyż jest wyjątkowo prosty i bardzo smaczny!Mięciutki miąż i skórka.Piękny żółciutki kolor.Mnniam!Przepis z zeszytu;))

 

 

SKŁADNIKI:

-300g ugotowanej i zmiksowanej dyni

-125g  mleka

-14g suchych drożdży

-600g mąki pszennej chlebowej

-1 łyeczka soli

-1 łyżeczka cukru

 

WYKONANIE:

 

Mąkę wymieszać z drożdżami,dodać sól,cukier ,mleko i dynie.Wyrabiać około 5-10 minut ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki)Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte w misce) do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.Uformować 2 mniejsze lub jeden duży bochenek i umieścić w koszu do wyrastania chleba.Odstawić na 20-30 min (do podwojenia odjętości).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min,następnie zmniejszyć temp.do 18o stopni i piec jeszcze przez 30 min.

SMACZNEGO:)

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

MUFFINY Z DYNI

środa, 05 października 2011 21:50

Przepyszne muffinki z dyni pokryte  kremową polewą  na bazie serka philadelphia podbiły serce mojej rodziny.Złoty przysmak  jesieni,naprawdę polecam.

 

 

 

SKŁADNIKI:

-2 szkl. mąki

-3/4 szkl. cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

-1 łyżeczka sody

-1 łyżeczka cynamonu

-1 jajko

-1 szkl mleka

-1/2 szkl oleju

-1 i 1/2 szkl startej dyni

 

WYKONANIE:

Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu a w drugim mokre. Wszystko razem połączyć i przełożyć do foremek. Piec ok 20 min w 180st.

SKŁADNIKI na polewę:

 

-225 g kremowego serka philadelphia

-4 łyżki miękkiego masła

-3/4 szklanki cukru pudru

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i posmarować nią wirzch muffinek.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

PLACKI Z KABACZKA

środa, 05 października 2011 21:25

 

U mnie oczywiście wszystko z opóźnieniem...dzisiaj pyszne placki z kabaczka do których dodałam to co akurat miałam w lodówce i muszę przyznać,że wyszły pyszne.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

-750g kabaczka startego na drobnych oczkach

-1 łyżki mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanek

-2 łyżki twarogu zmielonego

-2 łyżki sera żółtego drobno startego

-1 jajko

-1 średnia cebula drobno pokrojona

-sól,pieprz

-olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy mieszając.doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja masy na placki z kabaczka ma być taka, jak na placki ziemniaczane. Smażymy je również tak samo, na oleju na złoty kolor.

SMACZNEGO:)

 

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 599  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to