Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 765 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


WESOŁYCH ŚWIĄT

sobota, 24 grudnia 2011 14:29

 

 

 

 

 

 

W TE ŚWIĘTA ŻYCZĘ WAM KOCHANI SPOKOJU,CIEPŁA RODZINNEGO,MIŁOŚCI I DUŻO ZDRÓWKA:)

NIECH SPEŁNIAJĄ SIĘ WASZE MARZENIA !

 

NATALIA


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

BABECZKI SNICKERDOODLE - Rudolfy

czwartek, 22 grudnia 2011 10:50

Dziś moja córeczka kończy roczek.Z tej okazji  zrobiłam urodzinowo-świąteczne babeczki.Wyglądają tak słodko i zabawnie,że u każdego wywołują uśmiech.Zobaczyłam je kilka tygodni temu u Dorotus i nie mogłam się doczekać kiedy je zrobię.Dodam,że nie tylko ładnie wyglądają ale tez wspaniale smakują.Cynamonowa babeczka przykryta waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki.Mmmmm.Polecam gorąco:)

 

 

 

SKŁADNIKI na 28 babeczek:

 

-3 szklanki mąki pszennej

-1 łyżka proszku do pieczenia

-szczypta soli

-1 łyżka zmielonego cynamonu

-230 g masła

-1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

-4 duże jajka

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-1 i 1/4 szklanki mleka

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

 

KREM:

-600 ml śmietany kremówki (36%)

-250 g serka mascarpone

-4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)

-1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.

Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

 

Ponadto:

-duże precelki

-oczy - białe groszki, źrenice wykonane są z roztopionej czekolady

-wiśnie kandyzowane na noski

 

 

 

 

Udekorować babeczki.

SMACZNEGO :-)

 


Podziel się

komentarze (17) | dodaj komentarz

KRUCHE CYNAMONOWE CIASTECZKA W MLECZNEJ CZEKOLADZIE

środa, 21 grudnia 2011 9:26

Pyszne kruche ciasteczka,które podczas pieczenia pięknie pachną cynamonem.Polane mleczną czekoladą smakują wyśmienicie:)Przepis od Dorotus.

 

 

 

Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:

-180 g masła, zimnego

-90 g cukru pudru

-230 g mąki pszennej

-szczypta soli

-1 płaska łyżka cynamonu

-40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej

 

 

Dodatkowo:

-około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby

 

 

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.

Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.

SMACZNEGO :-).

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

BUŁKI ZE SZCZYPIORKIEM I SEREM BRIE

poniedziałek, 12 grudnia 2011 16:35

  

  Dzisiaj polecam  coś smakowitego dla wielbicieli serów pleśniowych.Pyszna puszysta bułeczka ze szczypiorkiem ,w której wnętrzu kryje sie delikatny serek brie...palce lizać:)Przepis zaczerpnięty  z  poradnika:  "Szybko i Smacznie"  .

 

 

 

 

SKŁADNIKI ( na około 12-16  bułeczek):

-1 kg mąki pszennej

-14g  drożdży instant

-1 łyżeczka cukru

-1 łyżeczka soli

-pęczek szczypiorku posiekanego drobno

-445ml ciepłej wody

-300g sera brie lub camembert

 

DODATKOWO:

-1 jajko na glazurkę

-sezam do dekoracji

 

 

WYKONANIE:

 

W dużej misce połączyć mąkę,drożdże,cukier,sól,szczypiorek i wodę,następnie wyrobić ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne(około 5 min).Ciasto umieścić w natłuszczonej misce i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.Po tym czasie nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.Uformować każdy kawałek w kulę,do środka wcisnąć kawałek sera brie(mniej więcej 1cm na 1cm).Dokładnie zalepić ciasto aby ser się nie wydostał.Bułeczki układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.Odstawić do wyrośniecia na około 30 min.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Piec w temp.180 stopni przez 25-30 min.Studzić na kratce.

SMACZNEGO:-)

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE JAK ALPEJSKIE

niedziela, 11 grudnia 2011 12:53

  Tak jak obiecałam dzisiaj przepis na fantastyczne  pierniki,który znalazłam  na  blogu  moja ksiażka kucharska.Robie je już 3 rok  z rzędu bo są R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-E!Polecam gorąco!

 

 

 



Składniki  (3 pełne talerze):

 - 1 kg mąki

 - 8 żółtek

 - 3 białka

 - 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)

 - 3 łyżki kakao

 - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany  

 - 3 łyżeczki sody

 - 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników

 - 1 kostka masła/margaryny (250 g)

 - 1 słoik miodu (400 g)


Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.


W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. 

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku.

Po dwóch tygodniach ,pierniczki możemy polać czekoladą , polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego:-)

 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 019  

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Lubię to