Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


KURCZAK W GALARECIE

poniedziałek, 28 lutego 2011 19:33

Przepis pochodzi z bloga http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

SKŁADNIKI:

-1 kurczak

-włoszczyzna

-ziele angielski,listek laurowy

-sól,pieprz

-2 żelatyny

-do dekoracji:natka pietruszki,2 jajka,groszek

WYKONANIE:

Kurczaka,włoszczyzne,listek laurowy,ziele angielskie gotujemy do miekkości na małym ogniu(tak jak rosół)na końcu solimy i pieprzymy.

Żelatyne namaczamy w małej ilości wody lub bulionu.Następnie wyciągamy kurczaka i warzywa.Bulion przecedzamy przez sitko.Dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę,ponownie podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia.

Kurczaka obieramy ze skóry i kości,kroimy w większą kostke.Kawałki mięsa umieszczamy w salaterkach,do każdej dodajemy pokrojoną marchewkę,ugotowane jajko i groszek.Całość zalewamy zimnym wywarem i odstawiamy do lodowki.

SMACZNEGO!

 


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA PASTERSKA

poniedziałek, 28 lutego 2011 16:36

SKŁADNIKI:

-600g mięsa mielonego

-1.5kg ziemniaków

-2 cebule

-2 łyżki masła

-0.5 szkl.mleka

-4 ząbki czosnku

-0.5 szklanki bulionu

-olej

-1 łyżka koncentratu pomidorowego

-1 łyżka ketchupu

-jajko

-sól,pieprz

-gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

Cebulę i połowę czosnku obrać.Cebulę pokroić w półksieżyce,zeszklić na oleju i dodać wyciśnięty czosnek.Wrzucić mięso,podsmażyć,zalać bulionem,dodać przecier i ketchup,przyprawić solą i pieprzem.Dusić 15 min.często mieszając.Mięso wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,przestudzić i utłuc lub zemleć w maszynce.Dodać drugą część czosnku,masło,mleko i przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Pure włożyć na mięso,roztrzepanym jajkiem posmarować wierzch zapiekanki.Zapiekać 20 min w  180 stopniach C.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

poniedziałek, 28 lutego 2011 10:54

Sałatka wielbiona przez moją siostrzenice.Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

SKŁADNIKI:

-2 pierski kurczaka

-puszka kukurydzy

-puszka czerwonej fasolki

-puszka ananasa

-kostka bulionu

-łyżka majonezu

-sól i pieprz

WYKONANIE:

Piersi gotujemy na kostce bulionu.Przestudzone filety i ananasa kroimy drobno,dodajemy kukurydze i fasolke.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszmy dodając łyżkę majonezu.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

SNIKERS

sobota, 26 lutego 2011 22:44

 

1.CIASTO NA SPODY

SKŁADNIKI:

-1 jajko

-0.5 szkl.cukru

-10 dag margaryny

-3 łyżeczki śmietany słodkiej

-1 łyżeczka sody

-3 szkl.mąki

-2 łyżki miodu

WYKONANIE:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POŁĄCZYĆ ZE SOBA UGNIATAJĄC CIASTO.PODZIELIĆ NA 2 RÓWNE CZĘŚCI,ROZŁOŻYĆ NA WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM BLASZCE I PIEC 15 MIN W TEMP.180 STOPNIACH C.

2.MASA BUDYNIOWA

SKŁADNIKI:

-0.5 l.mleka

-2 łyżki mąki

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 cukier waniliowy

-2 łyżki cukru

WYKONANIE:

UGOTOWAĆ JAK BUDYŃ.KIEDY OSTYGNIE DODAĆ KOSTKĘ MARGARYNY.

3.MASA ORZECHOWA

SKŁADNIKI:

-30 dag orzechow (fistaszki lub włoskie.Ja użyłam fistaszków prażonych)

-5 dag margaryny

-2 łyżki cukru

-2 łyżki miodu

WYKONANIE:

DO GARNUSZKA WRZUCIĆ MASŁO,MIÓD I CUKIER,PODGRZAĆ I NASTEPNIE WSYPAĆ ORZECHY.

4.POLEWA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI:

-1/3 kostki margaryny

-1łyżka wody

-1 czubata łyżka kakao

-4 łyżki cukru

WYKONANIE:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ROZTOPIĆ W GARNUSZKU I LEKKO GOTOWAĆ NA MAŁYM GAZIE CAŁY CZAS MIESZAJĄC  AŻ CUKIER SIE ROZPUŚCI.

UKŁADAMY NA BLASZCE KOLEJNO:

1.CIASTO

2.MASA BUDYNIOWA

3.ORZECHY

4.MASA BUDYNIOWA

5.CIASTO

6.POLEWA

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

PERSI KURCZAKA NADZIEWANE PORAMI

sobota, 26 lutego 2011 22:16

SKŁADNIKI:

-2 piersi kurczaka

-3 łyżki sosu sojowego

-2-3 łyżki oleju

-1/2 szklanki wytrawnego białego wina

-biały pieprz,sól

-2 pory

-1łyżka masła

-2łyżki startego żółtego sera

-4-5 łyżek śmietany kwaśnej

-1 jajko

WYKONANIE:

Mięso umyć,lekko rozbić,oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym.

NADZIENIE:pory pokroić w cienkie krążki,następnie przelać je na sitku wrzącą wodą.Na patelni rozpuścić masło,zeszklić na nim por i wlać do nich 2-3 łyżki wody.Patelnie zdjąć z kuchenki,dodać starty ser,śmietanę i jajko.Nadzienie doprawić solą oraz pieprzem,wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

Na płat mięsa nałożyć nadzienie i zawinąć tak jak dewolaja.Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju,przełożyć do niewielkiego garnka,podlać winem i dusić pod przykryciem 15-20 min.

Mięsko ma bardzo delikatny i maślany smak.Życzę smacznego:)


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 588  

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Lubię to