Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


CYTRYNOWY TORT BEZOWY

wtorek, 26 lutego 2013 11:11

  Beza nie różni sie specjalnie od Bezy Pavlovej ale przecudowny krem z  lemon curd, który  idealnie przełamuje słodycz bezy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Gorąco polecam:)

 

Przepis pochodzi z blogu moje wypieki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na blaty bezowe:

 

6 białek

300 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

szczypta soli

 

 

 

 

 

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy. Blaszkę posmarować masłem i położyć na nią przygotowany papier do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

 

 

Krem z lemon curd:

 

125 g serka mascarpone

150 g lemon curdu

250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

 

 

 

 

 

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

 

Wykonanie

 

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu.

SMACZNEGO:)

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z RUKOLĄ

wtorek, 19 lutego 2013 11:53

     

       Chyba już czas na trochę wiosny w naszej kuchni ,dlatego dzisiaj proponuję prostą sałatkę z rukolą,pomidorami i papryką...szybka i pyszna ,wspaniala jako dodatek do obiadu:)

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

-pół opakowania rukoli

-pół główki sałaty lodowej porwanej na kawałki

-2 duże pomidory

-połowa żółtej papryki pokrojonej w paski

-1 łyżka oliwy z oliwek

-sól,pieprz do smaku

 

 

WYKONANIE:

Rukolę i sałąte umyć,wysuszyć i wrzucić do miski.Pomidory umyć i pokroić w półksięzyce i dodać wraz z papryką do miski z sałatą.Doprawić solą,pieprzem i polać oliwą.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY

czwartek, 14 lutego 2013 17:26

    Witam serdecznie w tym dniu pełnym miłości:)Moja propozycja na dziś to prosty śmietankowo-truskawkowy tort który u mnie tym razem w formie serca:)Ja boki swojego ciasta wykończyłam zabarwionym kremem.Można jednak wykonczyć je wiórkami lub migdałami.

Przepis pochodzi od Dorotus.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na biszkopt 

5 jajka

3/4 szklanki cukru plus łyżka

3/4 szklanki mąki pszennej plus łyżka

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

 

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika "rzucamy" blachę z ciastem z okolo 50 cm na podłogę.

Studzimy .Nastepnie biszkopt przekroić na 3 blaty.

Każdy blat naponczować np.wodą z cytryną lub poprostu wódką.

 

Masa śmietankowa:

400 ml śmietany kremówki (36%)

500 g serka mascarpone (2 opakowania)

5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)

około 0.5 kg świeżych truskawek, pokrojonych na plastry

 

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię rózgą do ubijania.

 

Wykonanie tortu

 

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

KURCZAK PO HISZPAŃSKU z kiełbasą chorizo i ziemniakami

wtorek, 12 lutego 2013 11:18

    Dzisiej coś szybkiego ale bardzo smacznego :)Czasem fajnie jest poprostu wrzucić wszystko do jednego "gara" i gotowe:)Danie to bardzo przez nas lubiane,do tego polecam ulubioną sałatkę.Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "KUCHNIA przepisy z serca domu".Zmiejszyłam tylko porcję i dodałam jednak trochę soli.Palce lizać:)Polecam!

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

2 łyżki oleju

4 nóżki kurczaka (4 udka,4 pałki)

240 g kiełbasy chorizo,pokrojonej na kawałki długości 4cm.

600g młodych ziemniaków przekrojonych na pół

1 czerwona cebula,obrana  i grubo posiekana

2 łyżeczki suszonego oregano

skórka starta z jednej pomarańczy

sól do smaku

 

 

 

 

WYKONANIE:

 

Piekarnik nagrzać do 230 stopni .Oliwe wlać do płaskiej blachy do pieczenia .Nasmarować oliwą  i osolić nóżki kurczaka,ułożyć skórą do góry.na blaszce.

 

Ziemniaki i kiełbasę chorizo rozłożyć na blachę pomiędzy mięsem .Posypać cebulą i oregano i zetrzeć skórkę pomarańczy nad blachą .

 

Piec przez godzinę*,co jakiś czas polewając wypływającym sosem.

 

SMACZNEGO:)

 

*Ja po 30 min.zmiejszyłam temp do 190 stopni.

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Klasyczny LEMON CURD

sobota, 09 lutego 2013 12:19

WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE PO NIESAMOWICIE DŁUGIEJ PRZERWIE!

 

      Aż trudno mi uwierzyć,że minęło  tyle czesu od ostatniego wpisu..ale tym razem mam nadzieję,że nie będę zmuszona do tak długiej przerwy i już regularnie poprowadze swojego ukochanego bloga:)Bardzo za tym tęskniłam ,niestety pewne zmiany i wydarzenia w moim życiu zmusiły mnie do zawieszenia bloga.Ale wróciłam i zabieram się do pracy:)

    Na początek coś, co poprostu mogę wyjadać łyżką ze słoika...słoneczny  LEMON CURD. Na moim blogu znajduje się już taki przepis ale jest on wykonany na oliwie ,teraz umieszczam klasyczny przepis na maśle...co tu dużo gadać..kocham ten smak:)

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

sok i skórka otarta z 2 cytryn
160 g cukru
2 zółtka
2 jajka
80g  masła
 
 
 
 
 
 
WYKONANIE :
 
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 005  

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Lubię to