Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


POLĘDWICA W SOSIE GRZYBOWYM

czwartek, 31 marca 2011 17:32

Polędwice przygotowuje się dość szybko wiec w naprawdę krótkim czasie mamy wyśmienity obiad.Przepis Zuzy Gałuszki . 

  

SKŁADNIKI:

-¼ szklanki oleju,
-1,5 kg polędwicy wieprzowej,
-2 łyżki masła,
-1 duża cebula,
-200 g pieczarek(ja zrobiłam pół na pół z grzybami suszonymi)
-1 ząbek czosnku,
-1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
-1 szklanka śmietany,
-3 łyżki mąki,
-1 łyżeczka soli,
-1 łyżeczka papryki słodkiej,
-½ łyżeczki pieprzu.

 

 

WYKONANIE:

Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy na kawałki.
Na talerz wysypujemy mąkę i oprószamy nią kawałki mięsa.
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki lub borowiki myjemy, oczyszczamy  i kroimy w plasterki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W rondlu podgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wkładamy polędwicę.
Smażymy ją 2 minuty z każdej strony, wyciągamy i odkładamy na bok pod przykryciem.
Do tego samego rondla wkładamy masło a następnie cebulę, czosnek i po chwili pieczarki(i grzyby).
Po 5 minutach dodajemy bulion, śmietanę i przyprawy .
Całość dusimy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy usmażone wcześniej mięso.
Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu 10 minut.Solimy do smaku. 

SMACZNEGO:)




*pamiętajmy żeby nie solić czerwonego mięsa przed smażeniem gdyż stanie się twardą podeszwą.

 

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

BUŁECZKI CZOSNKOWE Z PIETRUSZKĄ

środa, 30 marca 2011 20:15

Idealne do sałatek,mocno czosnkowe i do tego prezentują sie rewelacyjnie.Przepis widziałam na blogu  http://www.mojegotowanie.pl/oraz smaki i aromaty.

 

 

SKŁADNIKI( 16 bułeczek):

225 ml mleka, letniego
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
2 łyżeczki drobnego cukru
2 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej chlebowej

30 g masła
1 jajko, roztrzepane


Do posmarowania:

55 g masła, miękkiego
4 ząbki czosnku (ja bardzo lubię czosnek wiec dałam aż 8 ząbków)
2 łyżki świeżych lub suszonych liści pietruszki, drobno posiekanych.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pietruszką, dodać masło i wymieszać dokładnie.

WYKONANIE:

Świeże drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mleka, oprószyć minimalnie mąką (suche wystarczy wymieszać z mąką). W naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać pokrojone, miękkie masło. Po środku zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, jajko, pozostałe mleko. Wymieszać, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, miękkie. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki mleka. Wyrabiać przez 10 minut. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Rozwałkować na wymiary 30 x 80 cm. Ciasto posmarować masełkiem z czosnkiem i pietruszką. Pociąć je wzdłuż na 6 pasów o wymiarach 5 x 80 cm. Posmarowane pasy ułożyć na sobie, jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto przekroić na 16 równych części (najpierw na pół, potem połową na pół, itd).

Formę na 16 muffinek posmarować masłem, wysypać polentą, kaszą manną, bułką tartą, itp. W każdej foremce ułożyć kawałek ciasta, na sztorc, brzegiem nie przeciętym do góry (dolną część bułeczek można mocniej ścisnąć). Po napełnieniu blachy przykryć ją ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (20 - 30 minut).

Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (im dłużej pieczone tym bardziej suche, u mnie wystarczyło 15 minut). Najlepiej - podawać ciepłe.

SMACZNEGO:)

 

 

 



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

SŁODKIE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

wtorek, 29 marca 2011 18:10

W drodze do mojej szkoły mijałam po drodze cudowną piekarnie, w której zawsze kupowałam przepyszne drożdżówki z makiem...dzisiaj znów odnalazłam ten smak...

Przepis pochodzi oczywiście od Dorotus76 ..odwiedzając jej bloga nie można wyjść bez przepisu:)

 

 

NADZIENIE:

-250 g maku

-100 g cukru

-50 g rodzynek

-25 g orzechów włoskich posiekanych

-1 łyżka miodu

-olejek migdałowy do smaku

-szczypta cynamonu

-2 skórki skórki pomarańczowej

-1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

 

 

WYKONIANIE:

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Nadzienia wychodzi bardzo dużo i spokojnie wystarczyło na wyjedzenie kilku łyżek z miski ;)

*można też użyć gotowej już mieszanki maku. 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO(12 SZTUK):

-75 g margaryny lub masła

-250 ml mleka

-25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży

-szczypta soli

-70 g cukru

-500 g mąki pszennej

 

WYKONANIE:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 220 stopniach przez około 10 min.Studzić na kratce.Można polać lukrem.



SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

BUŁECZKI KTÓRE ROSNĄ KIEDY ŚPISZ...:)

wtorek, 29 marca 2011 13:43

Czy jest coś lepszego od zapachu pieczonych bułeczek o poranku..?Chyba tylko ich delikatny smak:)

Ciasto zarabiamy wieczorem,wkładamy do lodówki i rano po 10 min mamy cieplutkie bułeczki na śniadanko.Przepis pochodzi z blogu http://mniam-mniam.bloog.pl/

 

 

 

Składniki na 12 bułeczek:

25 g masła
1 szklanka mleka
25 g drożdży lub (7 g drożdży instant)
1 łyżeczka soli
1 jajko
500 g mąki
mleko do posmarowania

 

WYKONANIE:

Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki. Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można też posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem lub sezamem .Piec w temperaturze 250°C, około 10-12 minut. 

 Smacznego:-)

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

PITA

poniedziałek, 28 marca 2011 16:32

Znalazłam ten wspaniały  przepis u  Iwonki.Pity rosną pieknie tworząc duże kieszonki.Z przepisu wyszło mi  12 sztuk sporej wielkości wiec obdarowałam nimi sąsiadów i byli zachwyceni tak jak my.Pity wypełniłam nadzieniem warzywno-mięsnym i polałam sosem czosnkowym.Palce lizać.Serdecznie polecam!

 

 

 

 

 

CHLEBEK PITA(przepis na 12-16 sztuk):

   

Składniki na zaczyn:

 

-2 szklanki chłodnej wody

-1 łyżeczka suchych drożdży

 -2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć pszennej)

W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska się gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.

 

Składniki na ciasto:

 

-2½ łyżeczki soli

-1-2 łyżki oliwy z oliwek

-2½-3 szklanek mąki pszennej

Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz). Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min). Ciasto odłożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej miski na 2-4 godziny, aż urośnie 2-3 razy. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką. Ugnieść trochę żeby pozbyć sie powietrza. Ciasto podzielić na 12-16 części. Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie gdy jedna pita się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Oczekujące kulki nakryć ściereczką. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1,5 - 2 minut. Placek zacznie się nadymać. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni.

Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Lepiej jest więc przygotować, tyle ile potrzebujemy w danym momencie. Resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczką lub folią kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:-)

 

 

NADZIENIE:

 

Moja propozycja to warzywa:kapusta pekińska,pomidory,ogórek,cebula,papryka żółta.Kapuste szatkujemy,resztę warzywa kroimy w paski lub kostkę,doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Piersi kuraczaka kroimy w kostke,doprawiamy przyprawą GYROS i smażymy na łyżce oliwy z oliwek(dokładnie tak jak do sałatki GYROS)

Sos czosnkowy:Jogurt grecki+czosnek+sól,pieprz

 

Życzę smacznego:)


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 016  

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Lubię to