Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

sobota, 30 kwietnia 2011 0:23

Zdecydowanie to mój faworyt!Pięknie wypieczona chrupiąca skórka i sprężysty miaższ...taki prawdziwy chleb:)Polecam:)Przepis ze strony http://przepisy.net/

 

 

SKŁADNIKI(na 2 bochenki ,ja zrobiłam jeden ale wyszedł ogromny!)

 

Wieczór wcześniej (zaczyn):

 

- 650 ml lekko ciepłej wody

-500 g mąki pszennej chlebowej

- 1/4 - 1/3 szklanki aktywnego zakwasu (użyłam żytniego)

Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.

 

Ciasto właściwe:

-600 g mąki pszennej chlebowej

- 25 g soli

- cały wcześniejszy zaczyn

 

WYKONANIE:

Ciasto można zagnieść ręcznie lub wyrobić mikserem. Mąkę wymieszać z solą i zaczynem. Ciasto będzie mokre i dość lepiące. Nie należy jednak podsypywać dużo więcej mąki. Wyrobić porządnie, by było gładkie. Najłatwiej zrobić to dobrym mikserem: miksować ciasto około 10 minut, do gładkości.Ciasto uformować w kulę, umieścić w misce. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Sprzyja to napowietrzaniu, powstawaniu dużych dziur w chlebie, które po ostatnim wyrabianiu będą wyraźnie widocznie.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, uformować bochenki, umieścić je w oprószonych mąką koszach do wyrastania. Przykryć, pozostawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.Chleb piec z parą, najlepiej na kamieniu(ja wrzuciłam chleb na rozgrzana blache), przez około 40 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 250ºC, po 10 minutach obniżając do 200ºC. Studzić na kratce. Bochenki powinny być ładnie wypieczone i głuche po uderzeniu od spodu.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

SCHAB Z MORELAMI

piątek, 29 kwietnia 2011 23:42

Idealny  jako przekąska na rodzinną impreze lub święta.Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuję.Polecam.

 

Składniki: (na półmisek mięsa )

 - ok. 1kg schabu
 -0.5 opakowania suszonych moreli
 - żelatyna
 - ok.1 litra bulionu drobiowo-warzywnego

 Marynata :
 - czosnek, majeranek, sól, oliwa z oliwek

Dodatkowo:
 - plaster ananasa
 - 0.5 papryki czerwonej

 - 1 papryka żółta
 - ćwierć ogórka zielonego


Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć , wydrążyc przez całą długość schabu otwór. Nastepnie zamarynować marynatą z oliwy, czosnku ,majeranku i soli. Ostawić na kilka godzin do lodówki .
Morele wyłożyć na sitko i trzymać kilka minut nad wrzącą wodą ,aby zmiękły.
W wydrążony otwór, końcem łyżki wciskać morele.
Następnie schab umieścić w rękawie do pieczenia,zawinąć ws folie aluminiową lub włożyć do żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w 200-190 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w bulionie , wymieszać i przecedzić przez sito.
Część bulionu wylać na spody półmisków.
Zimne mięso pokroić w grubsze plastry i poukładać na pólmiskach.

Przystroić annanasami, papryką, ogórkiem.
Lekko tężejący bulion wylewać delikatnie na mięso i owoce .
Galareta ma utworzyć glazurę na mięsie i owocach.
Przed podaniem schłodzic kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

piątek, 29 kwietnia 2011 12:53

Mięciutki,delikatne,aż rozpływają się w ustach.Są idealne!;)Przepis od Dorotus76.

 

 

 

Składniki na ciasto (u mnie wyszło 13 szt.):

-500 g mąki pszennej

-21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)

-20 g miodu

-2 jajka

-250 g mleka

-7 g soli

-75 g miękkiego masła


Składniki na masę serową:

-4 łyżki miękkiego masła

-pół szklanki cukru pudru

-1 żółtko

-1 łyżka cukru waniliowego

-400 g sera twarogowego

-starta skórka z cytryny, jeśli lubicie(pominęłam)

 

Wykonanie:

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w  (ja piekłam 25 min w 200ºC).

SMACZNEGO:)

 




Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

PASTA JAJECZNA

czwartek, 28 kwietnia 2011 14:38

Wielkanoc bez białej kiełbasy to dla mojego męża rzecz nie pojęta...a do "białej"koniecznie musi być pasta z jajek.To tradycja z jego rodzinnego domu,która stała się tradycją w naszym domu;)Bardzo smaczne również do wędlinki.Polecam:)

 

 

 

SKŁADNIKI:

-5 jajek

-120g chrzanu

-20ml śmietany słodkiej

-0.5 łyżki musztardy

-sól,pieprz

 

WYKONANIE:

Jajka ugotować,przestudzić i obrać.oddzielić żółtko od białek.Żółtko wrzucic do miski i rozgnieść,białko pokroić bardzo drobno,wrzucić do żółtek,dodać chrzan,musztarde,śmietane,doprawić do smaku solą i pieprzem.Odstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

SERNIK LONDYŃSKI (london cheesecake)

środa, 27 kwietnia 2011 9:51

 Delikatny i kremowy sernik z przepisu Nigelli Lawson,znaleziony na stronie http://kulinarnie.blogspot.com/   Z całą pewnością bedzie często gościł na naszym stole.Jedyny błąd jaki popełniłam to dałam za dużą tortownice i sernik wyszedł niski(sernik ten nie rośnie) ale nie umniejszyło to w niczym jego smaku.Gorąco polecam:)

 


Proporcje na tortownicę 20cm


SKŁADNIKI NA SPÓD:
-150 g ciastek digestive
-75 g masła, roztopionego

 


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

-600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)

-150 g cukru pudru

-3 duże jajka

-3 duże żółtka jajek

-1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

-1,5 łyżki soku z cytryny



POLEWA:

-145 ml kwaśnej śmietany

-1 łyżka cukru pudru

-pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)



Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...
Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić.Przestudzony sernik najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

 
SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 602  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Lubię to