Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM

niedziela, 28 kwietnia 2013 10:44

    

     Poprostu uwielbiamy...smak szpinaku z czosnkiem i serem zapieczone w naleśniku...pychota!U mnie zapieczone w grillu ale można je zapiec w piekarniku lub usmażyć w panierce jak krokiety.Jak kto lubi:)Polecam!

 

 

 

 

 

 

 

Naleśniki (około 8 szt.):

 

-100 g mąki pszennej

-2 jajka

-300 ml mleka

-1 łyżka oleju słonecznikowego

-szczypta soli

 

 

 

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut, choć nie jest to konieczne. Smażyć na lekko naoliwionej patelni  z obu stron, do złotego koloru, przewracając po około 30 sekundach.

 

 

Farsz:

 

-opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)

-kostka śmietankowego sera twarogowego

-1 duża cebula

-3-4 ząbki czosnku

-łyżka masła.

-sól,pieprz

 

 

Jeśli szpinak jest mrożony,rozmrozić i odsączyć. Rozgrzać masło na patelni i zeszklić pokrojoną w kostke cebulę i czosnek. Wrzucić szpinak. Smażyć  do momentu, kiedy odparuje nadmiar  wody. Następnie do ostudzonego szpinaku dodać pokruszony ser twarogowy  i doprawić do smaku. Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć go tak jak krokiety i przysmażyć na patelni, aż się zrobi chrupki, lub obtoczyć go w rozmąconym jajku i w grubo mielonej bułce tartej lub zapiec w grillu.
 
SMACZNEGO:)

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (34) | dodaj komentarz

PIECZONY GULASZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ

piątek, 26 kwietnia 2013 19:00

   To moje pierwsze zetknięcie się z tym rodzajem dyni i przyznać muszę ,że na jednym przepisie na pewno nie skończe.W smaku dynia piżmowa przypomina trochę tę "naszą" klasyczną dynie, wyróznia ją jednak słodkawy ,lekko orzechowy posmak.Gulasz bardzo nam smakowal.Gorąco polecam:)

Przepis pochodzi z bloga http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI ( na 4 porcje): 

 

-600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)

-1 średnia cebula

-2 ząbki czosnku

-puszka krojonych pomidorów

-pół dyni piżmowej

-4  średnie ziemniaki

-250ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)

-250ml  bulionu (wołowego lub warzywnego)

-przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ziaren kminu rzymskiego.

-natka pietruszki

 

 

WYKONANIE:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy  kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze(lub podajemy w naczyniach żaroodpornych na jedną porcję) i dekorujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO:)

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

TORT TIRAMISU

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 12:38

 

  Jednym z moich ulubionych deserów jest własnie tiramisu.Dzisiaj podany w formie tortu.W przepisie znalezionym na blogu http://www.mojewypieki.com/ dorotus używa likieru kawowego,ja jednak pozostałam przy tradycyjnym likierze Amaretto.Polecam:)

 

 

 

 

 

 

Składniki na biszkopt:

-4 jajka

-130 g drobnego cukru do wypieków

-100 g mąki pszennej

-33 g mąki ziemniaczanej

 

 

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta .

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

 

Do nasączenia blatów:

-160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)

-80 ml likieru kawowego(u mnie likier Amaretto)

Wymieszać.

 

 

Składniki na masę:

-750 g serka mascarpone

-150 ml śmietany kremówki

-100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*

 

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać .

 

Ponadto:

-100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

 

 

WYKONANIE TORTU:

 

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych*. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

 

Smacznego :)

 

* jeśli nie posiadacie cukru z wanilią można oprócz cukru dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*ja wiórkami czekoladowymi obsypałam tylko góre i boki tortu.

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

MINI-SERNICZKI

wtorek, 09 kwietnia 2013 13:55

    Pyszne serniczki w formie muffinek ,które można udekorować dowolnymi owocami.Przepis niesamowicie prosty i szybki  :)Polecam .

Przepis pochodzi z blogu http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

 

Składniki na 12 mini-serniczków:

-120 g pokruszonych ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych

-60 g roztopionego masła

-800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie

-1 łyżka ekstraktu z wanilii

-3 jajka

-120 g cukru pudru

-dowolne owoce do dekoracji

 

 

Wykonanie:

 

Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową.

Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z owocami.

Smacznego!

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

KOPIEC KRETA

poniedziałek, 08 kwietnia 2013 11:51

   

     Witam serdecznie po świątecznej przerwie:) Teraz czas wziąść się ostro do pracy bo nagromadziło mi się sporo przepisów z którymi chcę się z wami jak najszybciej podzielić.Zaczynamy od znanego chyba wszytskim pysznego,czekoladowego ,pachnącego bananami ciasta.Spotkałam się z kilkoma przepisami na kopiec kreta i  wybrałam przepis z  tego bloga http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/  z niewielką modyfikacją.Polecam:)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI :

 

 CIASTO (tortownica o średnicy 22-24 cm):

 

-150g czekolady gorzkiej

-120g cukru

-1 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 jajka

-100g margaryn

-100g mąki pszennej

-25g mąki ziemniaczanej

-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

MASA  SEROWA:

 

-5 mniejszych bananów

-300 g serka twarogowego np.Philadelphia

-400g słodkiej śmietany 30- 36%

-2 łyżki cukru

-4 łyżeczki cukru waniliowego

-50g dobrej jakości  ciemnej czekolady startej na tarce na dużych oczkach(u mnie 70%)

 

WYKONANIE:

 

CIASTO:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem  na jasną masę, dodajemy po 1 jajku . Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu  ekstrat z wanilii i przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód). Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć mocną herbatą.

 

                          

                               Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.   

    MASA SEROWA:  Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę.

Banany  układamy w wydrążonym cieście.

 

 

 

Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.

 

SMACZNEGO :)

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 595  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Lubię to