Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


PIZZA II

wtorek, 31 maja 2011 12:26

 

Kolejny rewelacyjny przepis na ciasto.Cienki spód z puszystymi i chrupiącymi bokami w które tym razem upchnęłam trochę żółtego ser.U mnie dzisiaj wersja na ostro z papryczkami chili nadzianymi serem feta.Przpis na ciasto cytuję za DOROTUS.

 

 

 

 
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

-1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych

-1,5 szklanki ciepłej wody

-3,5 szklanki mąki

-1 łyżka oliwy z oliwek

-1,5 łyżeczki soli

 

WYKONANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).

 Wyrośnięte ciasto  uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
 
Podawać gorącą.

SMACZNEGO:)
 
 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

KOTLETY DROBIOWE W MUSZTARDOWEJ PANIERCE

niedziela, 29 maja 2011 9:37

Dzisiaj tak na szybko kotleciki trochę odmienione i bardzo bardzo pyszne.Niby zwykły kotlet ale moja rodzina żyć bez niego nie umie:)Autorka  przepisu  Alexandra.

 

 

 

Składniki:


1 pierś kurczaka,
2 łyżki musztardy miodowej,
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki bułki tartej,
sól i pieprz.

Wykonanie:
Filet myjemy, osuszamy i kroimy na dwa kotlety. Każdy z nich dość cienko rozbijamy, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy obficie musztardą z obu stron, a następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą.

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
 
SMACZNEGO:)

Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

GRECKI CHLEB NA ZAKWASIE-PAN DE HORIADAKI

czwartek, 26 maja 2011 16:17

Kolejny chleb który mogę zaliczyć do ulubionych.Mięciutka skórka,mięciutki miąższ ..pyszny.Długo utrzymuje świeżość.Polecam gorąco:)Przepis Mirabbelki znaleziony u   Atinki.

 

 

 

Składniki na zaczyn 130g:

-20 g zakwasu (użyłam żytniego)

-70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka

-ok. 40 g wody

 

Składniki na ciasto chlebowe 900g:

-130 g zaczynu

-440 g mąki pszennej

-300 g wody

-10 g soli (około 1,5 łyżeczki)

-15 g cukru (około 3,5 łyżeczki)

-1 łyżka oliwy

 

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.

 

W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec około 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI

środa, 25 maja 2011 17:49

Jak ja uwielbiam drożdżówki,dzisiejsze są z nadzieniem budyniowym,pyszne,mięciutkie,puszyste,nie za słodkie...takie w sam raz:)Budyń własnej roboty zdecydowanie bardziej przypadł nam do gustu niż z ten z torebki więc polecam gorąco.Przepis cytuję za DOROTUS.

 

 

 

 

Składniki na ciasto (12 dużych bułeczek):

 

-500 g mąki pszennej chlebowej

-12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych

-3 łyżki cukru

-2 jajka

-200 ml mleka

-50 ml śmietany kremówki

-60 g masła

-pół łyżeczki soli

 

WYKONANIE:

Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar formy

, czyli 40 x 25 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 40 cm.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będą dość grube). Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.

Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko 'łapały' kolor, przykryć folią aluminiową. Jeszcze ciepłe polukrować.

 

 

Składniki na budyniowe nadzienie:

-550 ml mleka

-25 g masła

-4 żółtka

-110 g cukru

-60 g mąki pszennej

-50 g mąki ziemniaczanej

-16 g cukru wanilinowego

-120 g rodzynków

 

WYKONANIE:

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotowac budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Dodać rodzynki, wymieszać. Przykryć folią i lekko przestudzić

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

BIAŁA PAVLOVA

poniedziałek, 23 maja 2011 22:39

Można powiedzieć jedynie "niebo w gębie".Naprawdę jest wspaniała,u nas "poszła"w 30 min...Przepis zaczerpnięty  z GP.

 

 

 

SKŁADNIKI:

-6 białek

-300g miałkiego cukru

-łyżeczka mąki kukurydzianej

-łyżeczka białego vinegraite

-500 ml śmietany krmówki(użyłam 300ml)

-owoce sezonowe

 

WYKONANIE:

Białka  ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce  cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego vinegraite .
Uformować  okrąg (mały) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią ubitą na sztywno śmietanę (bez cukru) udekorować owocami.

SMACZNEGO!

 


Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 607  

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to