Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 766 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


CIASTECZKA Z DZIURKĄ

czwartek, 31 maja 2012 19:24

    Z okazji dnia dziecka z moimi maluchami upiekliśmy przepyszne ciasteczka o wspaniałym aromacie cynamonowym,przełożone słodkim dżemem i udekorowane w formie zabawnej buźki.Polecam :)

Przepis pochodzi z blogu kulinarnie

 

 

Składniki:

Na ciasto kruche:
300g mąki
140g cukru pudru
250g masła (schłodzonego)
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu

 

 

 

 

 

Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu truskawkowego lub malinowego (twardego, opcjonalnie marmolada wieloowocowa)

kilka kostek czekolady pełnomlecznej roztopionej w kąpieli wodnej
lukier dekoracyjny (użyłam królewskiego)

 

 

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtko, ekstrakt i pokrojone masło. Siekamy wszystko nożem, dodajemy cynamon i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto podsypywać mąką jeśli się zbytnio klei do rąk. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, z jednej części wycinamy szklanką o średnicy około 8 cm koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż uzyskają złoty kolor. Z drugiej części ciasta wycinamy również takie same koła, lecz dodatkowo w środku każdego wycinamy dziurki średnicy 2-3cm. Pieczemy wszystkie ciasteczka i czekamy aż ostygną. Następnie pełne ciasteczka smarujemy niezbyt grubo dżemem, na wierzch przyklejamy ciasteczka z dziurką.

 

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

BEZA Z ORZECHAMI,KRÓWKAMI I DULCE DE LECHE

poniedziałek, 28 maja 2012 19:19

      Na dzisiaj proponuję naprawdę fantastyczny deser.Co prawda nieziemsko słodki ale od czasu do czasu......Polecam:) 

Przepis zaczerpnięty od Dorotus.

 

 

Składniki:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g posiekanych obranych migdałów (lub płatków migdałów)






Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, partiami, dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania wsypać skrobię, dodać sok z cytryny i ubić. Wsypać orzechy włoskie i migdały, delikatnie wymieszać.

Blachę do pieczenia ciastek wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, na kształt koła, średnicy około 20 - 22 cm (podczas pieczenia średnica się powiększy).

Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec jeszcze około 1,5 godziny. Wystudzić (najlepiej wystudzić w stygnącym piekarniku do rana).

Ponadto:

  • 200 ml śmietany kremówki (w UK - whipping cream), schłodzonej
  • 200 g dulce de leche (pół puszki)*
  • 5 cukierków krówek, posiekanych






Śmietanę ubić, po ubiciu dodawać łyżką dulce de leche*, miksując. Krem wyłożyć na bezę. Posypać krówkami, podawać.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

GRECKE ROŻKI Z FETĄ

niedziela, 27 maja 2012 16:58

 

 

      Witam wszystkich bardzo serdecznie po tak ogromnie długiej przerwie:)Nawet się nie zorientowałam,że to już tyle czasu upłynęło...ale jestem z powrotem i zabieram sie za nowe wpisy;).Na początek zapraszam na greckie rożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta i miętą...wspaniały świeży smak .Polecam.Przepis zaczerpnięty z książki "Ciasta wytrawne" autorstwa A.Chomicz i A.Stradecka

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

-4 płaty ciasta francuskiego

-1 jajko

-150 g sera feta

-1 mała cebula

-1/2 pęczka świeżej mięty

-gałązka świeżego rozmarynu

-grubo zmielony czarny pieprz

 

WYKONANIE: 

Piekarnik nagrzać do temp.225 stopni C.Ciasto francuskie podzielić na 8 równej wielkości kwadratów i rozwałkować w każdą stronę o mniej więcej 2 cm.Cebulę obrać i drobno posiekać.Pokruszyć fetę.Posiekać miętę i rozmaryn.Wymieszać ser z cebulą i ziołami.Doprawić czarnym pieprzem.Na każdym kwadracie ciasta ułożyc niewielką porcję nadzienia.Złożyć kwadrat po przekątnej,formując trójkąt.Brzegi docisnąć widelcem.Ułożyć rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 12 min na środkowym poziomie piekarnika.

SMACZNEGO:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 026  

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Lubię to