Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 766 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


MUFFINY Z JEŻYNAMI

środa, 29 czerwca 2011 14:00
Dzisiaj krótki wstęp z braku czasu niestety. Dla wielbicieli małego co-nieco muffinki z owocami:) Przepis z G.P.
 
 
 
 
Składniki suche(około 15 szt.):
 
-2,5 szklanki mąki pszennej
-¾ szklanki cukru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-szczypta soli
 
Składniki mokre:
-50 g roztopionego masła
-2 roztrzepane jajka
-1¼ szklanki mleka
 
WYKONANIE:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre. Połączyć razem, wymieszać szybko i mało dokładnie - mogą pozostać grudki. Wmieszać jeżyny.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
SMACZNEGO :)

Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI

wtorek, 28 czerwca 2011 12:59

A konkretnie to  giganty z pieczarkami.Świetne na ciepło ale smakują też wyśmienicie jako przekąska na zimno.Mięciutkie i puszyste!Polecam,są rewelacyjne! Przepis od Dorotus.

 

 

Składniki na 11 DUŻYCH bułek z nadzieniem:

 

-500 g mąki pszennej chlebowej

-1/2 szklanki letniego mleka

-1/2 szklanki letniej wody

-2 łyżki oleju słonecznikowego

-1 jajko

-1 łyżeczka soli

-12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

 

Ponadto:

-1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

 

Nadzienie:

-500 g pieczarek

-2 średnie cebule

-olej, do smażenia

-sól, pieprz do smaku

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników  i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki,  doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

SERNIK TRUSAWKOWY

sobota, 25 czerwca 2011 14:31

Wspaniałe połączenie sernika z truskawkami, który smakuję obłędnie!Dodatkową zaletą tego sernika jest szybkie i proste wykonanie.Polecam.Na przepis trafiłam na blogu http://seventhheaven.blox.pl/html ,zwiększyłam tylko proporcję i upiekłam w tortownicy o średnicy 23cm.

 

 

 

Składniki na spód:

 

-340 g ciastek digestive

-140 g roztopionego masła

 

Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.

 

 

Składniki na masę serową:

 

-900 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie(użyłam serka Philadelphia)

-4 jajka

-3 łyżki soku z cytryny(można dać więcej)

-1 szklankę cukru

-4 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-400-500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)

// 2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)';listonic_name_0 = 'Sernik truskawkowy';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

 

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

TARTA z crème pâtissière i truskawkami

czwartek, 23 czerwca 2011 11:08

Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu tarta.Idealnie smakuje drugiego dnia gdy ciasto zmięknie...ale kto by czekał:)Przepis pochodzi z blogu Dziś mam ochotę na...

 

 

 

Składniki na spód:

-250g mąki

-100g masła

-2 jajka

-90g cukru

-szczypta soli

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.

 

Crème pâtissière:

-370 ml mleka

-4 żółtka

-90g cukru

-4 spore łyżki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO

- truskawki

 

Mleko gotujemy. Żółtka miksujemy z mąką, cukrem. Wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Przelewamy do garnka. Gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy około 30-35 minut w 180 st.

Gotowy spód studzimy i wykładamy na niego krem. Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy ciasto do lodówki, by krem stężał.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (16) | dodaj komentarz

PAPRYKA FASZEROWANA

poniedziałek, 20 czerwca 2011 21:29

Na blogu Moje kucharzenie widziałam faszerowana paprykę i odrazu dostałam na nią ochoty.Ja przyrządziłam ją trochę inaczej ale myślę ,że równie smacznie:)Polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

- 0,5 kg. mięsa mielonego wołowego (lub innego mielonego)

- 4 duże różnokolorowe papryki

- 250 g pieczarek

- 1 mała cebula

- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

- oliwa z oliwek lub olej

-łyżka przecieru pomidorowego 

WYKONANIE:

Cebulę i pieczarki obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,wrzucamy mięso i przyprawy,smażymy cały czas mieszając aż całkowicie zmieni kolor na brązowy.Dodajemy łyżke przecieru. Paprykę myjemy,suszymy z każdej odcinamy kapelusz i usuwamy nasiona. Nadzieniem napełniamy papryki i przykrywamy kapeluszami.Faszerowane warzywa  układamy w  naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170'-180'.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 017  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Lubię to