Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 766 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


POMAZANKA

sobota, 23 czerwca 2012 10:58

     Dzisiaj słowacka pomazanka:)Przepis od mojej przyjaciółki Viki,którą przy tej okazji serdecznie pozdrawiam:*:):)Jeśli ktoś lubi dojrzałe sery to na pewno ta propozycja przypadnie mu do gustu.Kremowa konsystencja sera i zmysłowy smak który zawdzięcza błękitnej pleśni  z delikatnym posmakiem czosnku...mmmm:)Idealnie smakuje na świeżych bagietkach )Polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

-100g sera pleśniowego BLUE

-2 łyżki miękkiego masła(lubi więcej)

-2-3 ząbki czosnku

 

 

 

Wykonanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę,wymieszać z serem i masłem(można wszystko zetrzeć blenderem).Ja zazwyczaj najpierw dodaje 2 ząbki czosnku i sprawdzam czy nie jest za ostre.Masła też można dać więcej.Sami wyczujecie próbując.Ja robię wszystko na oko bo czasem ser jest bardzo intensywny ,wtedy dodaje więcej masełka.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (16) | dodaj komentarz

LODY BRZOSKWINIOWE

poniedziałek, 18 czerwca 2012 13:05

Upały powróciły więc bez lodów ani rusz.Dzisiaj polecam pyszne lody brzoskwiniowe,bardzo owocowe,poprostu  mniam:)

Przepis pochodzi od  
Dorotus

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

-puszka brzoskwiń w syropie (400 g)

-40 g cukru

-150 ml kremówki





Do małego garnuszka przelać całą zawartość puszki (razem z syropem). Dodać cukru, podgrzać tylko do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, ochłodzić do temperatury lodówkowej.

Do maszyny wlać chłodna kremówkę i zmiksowane ochłodzone owoce. Dalej postępować według instrukcji Waszej maszyny do lodów.

SMACZNEGO :)

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

CALINECZKA

sobota, 16 czerwca 2012 11:48

      Nazwa niewinna,alkohol niewyczuwalny, aż  tu nagle wstać nie można;)Idealny drink na ciepły sobotni wieczór..:)polecam!

Przepis od Izy z mniammniam

 

 

 

SKŁADNIKI:

-truskawki
-czysta wódka
-Sprite

 

WYKONANIE:

Do pojemnika blendera wkładamy umyte, oczyszczone owoce*. Zalewamy Spritem,
tak aby owoce były przykryte ,miksujemy. Następnie dolewamy alkohol i jeszcze raz
miksujemy. Alkoholu powinno być kieliszek na szklankę.I gotowe:)

SMACZNEGO:)

 

*Ja na  godz przed przygotowaniem drinków wrzuciłam truskawki do zamrażarki.

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

SZWARCWALDZKI TORT BEZOWY

środa, 13 czerwca 2012 10:19

             Dzisiaj u nas imieninowo.Z tej okazji pokusiłam się o to bezowe cudo.Efektownie wygląda i smakuje nieziemsko.Troszkę problemów przysparza
krojenie ale i tak warto:)Bezy można upiec dzień wcześniej ale śmietaną
przekładać  w dniu podania.Palce lizać;)

Przepis od Dorotus.

 

 

 

Składniki na 4 blaty bezowe:

  • 8 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g kakao






Składniki podzielić na pół: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 25 g kakao.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (lub matą teflonową) na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane kakao (lub delikatnie zmiksować końcówką do ubijania białek).

Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 130ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Blaty bezowe idealnie odchodzą od papieru lub maty teflonowej po całkowitym wystudzeniu.

W ten sam sposób postąpić z drugą turą składników. Otrzymamy 4 blaty bezowe.

Ponadto:

  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 380 g wiśni, odpestkowanych (mogą być świeże, z kompotu, syropu lub rozmrożone na bibułce)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • wiśnie lub czereśnie do dekoracji






Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Jeden z blatów delikatnie wyłożyć na paterę. Na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki, następnie 1/3 wiśni. Położyć kolejny blat, na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki i 1/3 wiśni. Itd... Na ostatni blat wyłożyć resztę ubitej kremówki i udekorować wiśniami lub czereśniami. Na tarce zetrzeć na wierzch czekoladę.

Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dobę.

SMACZNEGO:)

 

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

QUICHE ZE SZPARAGAMI

niedziela, 10 czerwca 2012 12:22

 Wymyśliłam sobie na obiad quiche ze szparagami zielonymi,niestety NIGDZIE nie mogłam ich dostać...niepocieszona wiec kupiłam chociaż to co było i końcowy efekt wyglądał tak,że dorzuciłam na moją quiche wszystko co miałam w lodówce..Przyznać muszę ,że wyszła przepyszna:)Polecam:)

 

 

 

SKŁADNIKI  NA CIASTO(forma o średnicy 25cm):

-230g mąki

-100g masła

-2-3 łyżki wody

 

WYKONIANIE:Piekarnik nagrzać do temp.225 stopni C.Mąkę posiekać z masłem.Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto.Rozwałkować i wylepić nim formę do tart.Ciasto podpiec 10 min na środkowym poziomie piekarnika,następnie wyjąć i obniżyć temp piekarnika do 200 stopni.

 

 

SKŁADNIKI NA NADZIENI:

- 4 jajek,
- sól,
- wiązke białych szparagów
- 1 średni pomidor
-  1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- pieprz
- łyżeczka suszonego estragonu
- 6 cienkich plasterków szynki wędzonej

 

 

Szparagi gotujemy około 4 min w lekko osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ubijamy ze śmietaną,solą,szczyptą pieprzu i estragonem.Ułoyć szynkę na podpieczonym spodzie,następnie szparagi i pokrojone w cienkie plastry pomidory.Następnie wszytsko zalewamy masą jajeczną.Piec około 30 min na środkowym poziomie piekarnika.

SMACZNEGO:)

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 018  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Lubię to