Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


TORTILLA Z KURCZAKIEM CURRY

poniedziałek, 24 czerwca 2013 15:18

   Pyszna tortilla z przypieczonym  serem na wierzchu, nadziana lekko pikantym  kurczakiem w sosie  curry i warzywami.Palce lizać .Pomysł od http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/.Polecam!

 

 

 

IMGP3461.JPG

 

 

 
 
 
SKŁADNIKI:
 
-2 piersi z kurczaka
-1 mała cebula
-1 małe, słodkie jabłko
-1 łyżKA mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
-pół szklanki mleka
-pół szklanki bulionu wołowego
-łyżka masła
-przyprawy: sól, pieprz, 2 czubate  łyżeczki curry 
 
 
Dodatkowo:
kawałek  papryki pokrojonej w cienkie paseczki( u mnie zielona i żółta)
3 łyżki kukurydzy
garść startego sera żółtego
6 placków tortilla
 
 
 
WYKONANIE:
 
 
Mięso myjemy osuszamy, kroimy w kostkę 1 x 1cm. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażamy na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce masła (nie rumienimy). Mleko  mieszamy z bulionem. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach, mąkę rozprowadzamy z  3 łyżkami wody. Do mleka z bulionem dodajemy rozmieszaną mąkę, jabłko oraz curry. Dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do przesmażonej cebuli i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając.  Następnie sos przecieramy przez sito, wlewamy do rondelka, dodajemy kurczaka  i gotujemy jeszcze około 3 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Placki tortilla lekko podgrzewamy na suchej patelni, na środek każdego  placka nakładamy po 2 łyżki sosu z mięsem, nakładamy paprykę oraz kukurydzę i zwijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

 

SMACZNEGO :)

 

 

IMGP3469.JPG


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

FRANCUSKIE CIASTECZKA Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI

czwartek, 20 czerwca 2013 18:05

     U mnie zawsze się znajdzie kawałek ciasta francuskiego na tak zwaną "czarną godzine".Dzisiaj polecam ekspresowe ciasteczka z nutellą i truskawkami,których smak wspaniale się ze soba komponuje.Ciasteczka pięknie wyglądają i wspaniale smakują ..idealne do popołudniowej kawusi:)Polecam!

 

 

IMGP3211.JPG

 

Składniki:

-1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)

-pół słoiczka nutelli

-100 g truskawek

-cukier puder do opruszenia

 

 

Wykonanie:

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

Ciasto podzielić na małe kwadraty(około 6 x6) Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego ciastka nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki.

Piec w temperaturze 220ºC przez 15 - 17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem .

Smacznego :-).

 

 

IMGP3199.JPG

 

IMGP3207.JPG

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

MUFFINKI Z SEREM FETA I CZERWONĄ PAPRYKĄ

środa, 19 czerwca 2013 21:27

     Mamy wpsaniałą pogodę więc większość czasu spędzamy poza domem, a jeść trzeba:)Zamiast kanapek postanowiłam zrobić pyszne wytrawne muffiny które świetnie sie sprawdziły w roli przekąski.Polecam :)Przepis pochodzi z tej strony,dodatkowo dodałam jeszcze świeżej bazylii.

 

 

 

 IMGP2743.JPG

 

 

Składniki na około 15 szt.:

 

-1 duża czerwona papryka

-125 g masła

-250 ml mleka

-2 jajka

-200 g sera feta

-400 g mąki pszennej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa (wedle upodobania),świeża bazylia

 

 

 

Wykonanie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Smacznego :)


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 023  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Lubię to