Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


MARCHEWKA

niedziela, 17 lipca 2011 13:27

 

    To już ostatni wpis przed urlopem..teraz pakowanie,ostatnie zakupy i wreszcie wymarzony   urlop!Myślałam,że już nigdy nie nadejdzie.Ale jest!!!Miesiąc lenistwa i spotkań z rodzinką i przyjaciółmi za którymi strasznie się stęskniłam.Zostawiam na pożegnanie pyszną i zdrową marchewkę,a po powrocie mam nadzieję zasypać was nowymi przepisami:)Do zobaczenia za miesiąc:):):):)!

Przepis na marchewkę znalazłam pare dni temu na blogu Zjedz mnie.

 

 

SKŁADNIKI:

-1/2 kg młodej marchewki drobnej

-kopiasta łyżeczka masła

-łyżka cukru

-pól szklanki rosołu warzywnego z kostki

-kawałek świeżego imbiru

-pieprz

-łyżka posiekanej zielonej pietruszki

 

WYKONANIE:

Marchewkę obrać, pokroić na centymetrowe plasterki. Rozgrzać na patelni masło, dodać cukier, a następnie pokrojoną marchew i pokrojony cieniutko imbir. Smażyć, mieszając 5 minut. Do marchwi wlać rosół warzywny i trochę popieprzyć. Dusić ok. 15- 20 minut, aż płyn odparuje niemal w całości. Marchewkę przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
 
 SMACZNEGO:)
 


Podziel się

komentarze (18) | dodaj komentarz

TORTILLA PSZENNA

piątek, 15 lipca 2011 22:32

Zrobiona przypadkiem,kiedy zabrakło gotowych.Przepis rewelacyjny,tortilla smakuję jak kupna!Pycha!Przepis pochodzi ze strony KWESTIA SMAKU.

 

 

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
- 2/3 szklanki gorącej wody

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiać, dodać sól. Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki, mieszając drewnianą łyżką, ręką lub mieszadłem miksera. Połączyć składniki i uformować kulę z ciasta. Chwilkę powygniatać lub mieszać mieszadłem, aby otrzymać miękkie w dotyku i gładkie ciasto. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę.Ciasto podzielić na 16 równych części(ja podzieliłam na 10), uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny ( przykryłam kulki luźno ściereczką, aby nie obeschły).

Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki(tak cienki żeby można było przeczytać przez nie gazetę). Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.

Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik.

Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni. Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.


SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

wtorek, 12 lipca 2011 10:55

Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.Świetna jako dodatek do obiadu,polecam:)Przepis od Wiosenki.

 

 

 

SKŁADNIKI:


-1 główka czerwonej kapusty (mała)
-1 duża cebula
-sól
-pieprz
-szczypta cukru
-łyżka octu winnego
-sok z połowy cytryny
- 2 łyżki majonezu

 

WYKONANIE:


Kapustę poszatkować, obgotować*, odcedzić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, cukier, ocet, sok z cytryny, majonez.
Wymieszać i schłodzić.

 

*Pominęłam obgotowanie kapusty,wolimy świeżą i chrupiącą:).

 


Podziel się

komentarze (14) | dodaj komentarz

TIRAMISU

niedziela, 10 lipca 2011 15:49

Wspaniały włoski deser...nasz najukochańszy! ... cudowny smak kawy i migdałów w przepysznym kremie z mascarpone. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)Prosty i szybki w wykonaniu.Polecam gorąco!

 

 

Składniki:

 - 4 łyżki cukru (może być puder)
 - 4 jajka,żółtka i białka osobno 
 - 750g serka mascarpone 
 - 300 g biszkoptów podłużnych
 - szklanka świeżo zapoarzonej mocnej kawy, najlepiej espresso
 - 50 ml  likieru amaretto
 - gorzkie kakao do posypania

WYKONANIE:
  

 

Kawę rozpuścić w  szklance ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać(mozna mikserem).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. a następnie połączyć z masą mascarpone.Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu np.szklanym. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę  nasączanych biszkoptów i drugą część  kremu.Deser włożyć na co najmniej 4 godziny do lodówki,a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać tiramisu  kakao. Deser podawać schłodzony.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (18) | dodaj komentarz

CHLEB WIEJSKI NA ZAKWASIE

piątek, 08 lipca 2011 10:58

Powiem jedno-REWELACJA!!!Chleb jest wspaniały.Chrupiąca skórka,mięciutkie wnętrze,regularne dziurki..CHLEB IDEALNY.Odrazu róbcie z podwójnej porcji bo jeden bochenek na pewno nie wystarczy,od tego chleba nie można się oderwać.Przepis z pięknego blogu pieczarka-mysia.Polecam!

 

 

 

Składniki na jeden średni  bochenek:

 

-1/2 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego (dałam pszenny)

-2/3 szklanki ciepłej wody

-2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

-1/3 szklanki mąki żytniej

-1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie-pominęłam)

-1 i 1/3 łyżeczki soli(dałam mniej )

-1/2 łyżeczki cukru

-2 łyżki siemnienia lnianego(pominełam)

 

WYKONANIE:

Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.Mąkę pszenną(zacząć od 2 szklanek), żytnią, sól i  drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut, aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne.

 

Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przkyryć i odstawić do podwojenia objętości(u mnie 2 godz.ale może byc dłużej).

 

Po tym czasie z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C .

Wyrośnięty bochenek jednym ruchem przerzucamy na rozgrzaną blachę.Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.Na dno piekarnika wsypujemy pół szklanki kostek lodu(lub spryskujemy boki piekarnika wodą). Pieczemy pierwsze 12 minut w 230oC, a kolejne 30  w 200oC.

 

Studzić na kratce.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 614  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lubię to