Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


SERNIK CHAŁWOWY

niedziela, 28 sierpnia 2011 9:34

Przepyszny i wyjątkowy sernik nie tylko dla tych którzy kochają chałwę.Nie jest aż tak słodki jakby mogło się wydawać.Gorąco polecam:)Sernik znaleziony na blogu http://slodkieimpresje.blox.pl/html

 

 

 

Składniki na spód:

-100 g ciastek digestive

-40 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:

-80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

-4 duże jajka

-pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

// 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii';listonic_name_0 = 'Sernik chałwowy';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

Polewa chałwowa:

-150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej)

-pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (np.zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

SMACZNEGO :)

 

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

TORT ANDALUZJA

niedziela, 21 sierpnia 2011 10:41

  Ten tort to prawdziwe cudo!Migdałowo-kakaowe spody pzrełożone kremem czekoladowym i cytrynowym.Sama rozkosz smaku!Długo się zastanawiałam czy go zrobić bo w opisie DOROTUS czas przygotowania wynosił 3 dni i potrzebna była duża ilość miseczek!Przełamałam się jednak i zrobiłam go na chrzciny mojej córeczki:)Czas skróciłam do 2 dni i w zasadzie nie taki diabeł straszny....aż tak dużo miseczek nie było potrzebnych;)Gością tort niesamowicie smakował co było wystarczającą nagrodą:)Nie mam niestety zdjęcia całości tortu z wiadomych przyczyn;)Polecam cierpliwym:)Naprawdę warto:)

 

 

 

SKŁADNIKI na 3 blaty:

-10 białek

-160 g zmielonych migdałów

-160 g cukru pudru

-125 g drobnego cukru do wypieków

-37 g kakao

// 160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
125 g drobnego cukru do wypieków
37 g kakao';listonic_name_0 = 'Tort Andaluzja';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

Trzy formy tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boki wysmarować masłem. Jeśli nie posiadacie tylu tortownic, można podzielić powyższe składniki na 3 części i przygotować każdy blat osobno (najbardziej bezpieczna opcja). Surowe ciasto może również czekać na upieczenie poprzedniego (ja tak zrobiłam z jednym krążkiem - posiadam 2 tortownice).

Migdały wymieszać z cukrem pudrem i kakao, przesiać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli i stopniowo drobny cukier (łyżka po łyżce). Ubite w ten sposób białka delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami, do połączenia.

Gotowe ciasto rozdzielić równo między 3 tortownice, wyrównać.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Ciasto z pewnością trochę opadnie, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wygląd tortu.

 

 

SKŁADNIKI na masę cytrynową:

-2 cytryny

-70 g drobnego cukru do wypieków

-40 g masła

-2 żółtka

-1 jajko

-6 g żelatyny

-75 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę

 

 

// 70 g drobnego cukru do wypieków
40 g masła
2 żółtka
1 jajko
6 g żelatyny
75 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę';listonic_name_1 = 'Tort Andaluzja';listonic_url_1 = ''; // ]]>

 

Z cytryny otrzeć skórkę (bez bialego albedo) i wycisnąć sok.

Do szklanej miseczki wlać sok z cytryny + otartą skórkę, cukier, masło, żółtka, jajko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody), czyli przygotować tzw. kąpiel wodną. Składniki w miseczce ubijać delikatnie (końcówką do ubijania białek), aż masa zgęstnieje. Wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu

 

 

 

), włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Kolejnego dnia (bezpośrednio przed wykonaniem tortu → patrz niżej) wyjąć krem z lodówki (jeśli jest bardzo ścisły, zmiksować - ja to zrobiłam blenderem). Połączyć przy pomocy miksera z ubitą już śmietaną. Krem będzie się nadawał od razu do przekładania.

 

 

SKŁADNIKI na masę czekoladową:

-250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)

-100 g śmietany kremówki (30%)

-80 g masła, w temperaturze pokojowej

-100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę

 

// 100 g śmietany kremówki (30%)
80 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę';listonic_name_2 = 'Tort Andaluzja';listonic_url_2 = ''; // ]]>

 

Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka. Zagotować kremowkę, nie doprowadzając jej do wrzenia (100 g) i wylać na czekoladę. Odczekać 30 sekund i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stanie, można dodać trochę więcej gorącej kremówki lub delikatnie podgrzać całość. Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Z gotowej i chłodnej masy odjąć 250 g (resztę zachować). Podgrzać w kąpieli wodnej (krem nie może być zbyt gorący, a co za tym idzie, lejący się). Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać ubitą kremówkę. Wymieszać.

 

WYKONANIE TORTU :

Przygotować paterę. Położyć na niej pierwszy migdałowy blat. Wokół niego zamknąć obręcz tortownicy, w której go piekliśmy (zabezpieczy to kremy przed wypływaniem). Na blat wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim migdałowym blatem. Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włozyć do lodówki na 1 godzinę.

Podgrzać w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego, który pozostał z wykonania masy czekoladowej. Posmarować nim wierzch schłodzonego tortu. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Kolejnego dnia tort odpiąć z obręczy,wierzch i boki oblać polewą czekoladową, schłodzić.

 

 

SKŁĄDNIKI na polewę czekoladową:

-200 ml mleka

-200 g czekolady (70%)

-30 g cukru

-30 g masła

// 200 g czekolady (70%)
30 g cukru
30 g masła';listonic_name_3 = 'Tort Andaluzja';listonic_url_3 = ''; // ]]>

 

 

Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej masy. Do mleka można dodać startą skórkę z cytryny, albo laskę wanilii.

Tort powinien być przechowywany w lodówce. Przed podaniem powinien być wyjęty z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, wtedy rozpływa się w ustach..

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

PANI WALEWSKA

piątek, 19 sierpnia 2011 11:53

  Delikatny śmietankowy krem otulony kruchymi ciasteczkami przełamany kwaskowym dżemem porzeczkowym a wszystko wykończone pyszną bezą.Coś wspaniałego:)Ciasto zwane również pod nazwą PYCHOTKA.Gorąco polecam!:)Przepis ze strony http://waszakuchnia.pl/ z moją niewielką zmianą,

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

-500 g mąki pszennej,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 0.5 szklanki cukru pudru,

- 200 g masła lub margaryny

- 6 żółtek.

 

Składniki szybko wyrobić, podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

- 6 białek,

- 1,5 szklanki cukru pudru,

-1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Białka trzeba ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po trochu cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

 

DODADKOWO:

- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki – lub innego kwaskowego (450 g),

- 120 g płatków migdałowych.

 

WYKONANIE:

Prostokątną formę (25 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód i smarujemy ją połową dżemu. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, a na nią sypiemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temp. 175ºC przez około 40 minut. Identycznie trzeba postąpić z drugą częścią ciasta. Placki studzimy.

 

SKŁADNIKI NA KREM:

 

- 2 szklanki mleka (500 ml),

- 3 łyżki mąki pszennej,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 2 żółtka,

- 3 łyżki cukru,

-16 g cukru waniliowego,

- 200g masła lub margaryny

- kilka kropli aromatu migdałowego

 

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń ), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK Z WIŚNIAMI NA ZIMNO

środa, 17 sierpnia 2011 8:28

 

       Moje wakacje już  dobiegły końca :( ale jest co wspominać:)Dawno nie mieliśmy tak udanego urlopu!A teraz nadszedł czas na zmiany i przewrócenie wszystkiego do góru nogami wiec wpisy pewnie będa dość rzadko,a szkoda bo mam ich tyle że chciałabym pokazać wam wszystko na raz:)Zacznę od sernika na zimno,który jest fantastycznie aksamitny ale też niesamowicie czekoladowy!Prawdziwa bomba kaloryczny ale co tam;)Polecam na smutki;)Przepis od Dorotus76.

 

 

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

-100 g ciastek digestive

-40 g masła, roztopionego

-1 łyżka kakao

 

// 40 g masła, roztopionego
1 łyżka kakao';listonic_name_0 = 'Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami (na zimno)';listonic_url_0 = ''; // ]]>

WYKONANIE:

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

 

SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ:

-500 g serka mascarpone, schłodzonego

-3/4 szklanki cukru pudru

-300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

-1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)

-300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

-400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych(moga być mrożone ale trzeba je najpierw rozmrozić i dobrze obsuszyć.)

 

 

// 3/4 szklanki cukru pudru
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)
300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych';listonic_name_1 = 'Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami (na zimno)';listonic_url_1 = ''; // ]]>

WYKONANIE:

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem , dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej

 

 

w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać (ja to już zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, cały czas obserwując masę). Dodać wiśnie, wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

Przed podaniem oprószyć kakao.

SMACZNEGO :)

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 624  

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Lubię to