Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

środa, 28 września 2011 12:45

Ciasto które króluje na blogach!Jest przepyszne,proste w wykonaniu a daje piorunujący efekt!Zasmakuje chyba wszystkim:)Pianka budyniowa jest zaskakująco lekka a smak malin orzeźwiający!Polecam gorąco!Cytuję za  Dorotus.

 

 

Składniki na kruche ciasto:

-2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

-250 g masła lub margaryny, zimnego

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki cukru pudru

-5 żółtek

// 250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek';listonic_name_0 = 'Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką';listonic_url_0 = 'http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-bydyniowa-pianka.html'; // ]]>

 

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki  zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm(u mnie trochę większa) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

 

Delikatna budyniowa pianka:

-5 białek

-1 szklanka drobnego cukru do wypieków

-1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

-1/2 szklanki oleju słonecznikowego

 

Ponadto:

-500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)

-cukier puder do oprószenia

 

// 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia';listonic_name_1 = 'Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką';listonic_url_1 = 'http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-bydyniowa-pianka.html'; // ]]>

 

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :).

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

KURCZAK W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM

środa, 21 września 2011 12:15

W kolejce do wpisu czekają przepisy i nie wiem od których zacząć ...sezon na kurki już prawie się zakończył wiec pierszeństwo dla pysznego kurczaka w sosie kurkowym.Danie wymaga niewielkich przygotowań a za to jak smakuje...mmmmm!Polecam!

 

WYKONAIE:

-2 filety z kurczaka

-400 g kurek

-0.5 szkl.bulionu

-500 ml śmietany 18 %

-2 łyzki mąki

-2 łyżki masła (lub oliwy)

-sól,pieprz

 

WYKONANIE:

 Na  patelni rozgrzewamy  połowę  masła lub oliwy, wrzucamy pokrojonego w cienkie paski kurczaka,podsmażamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła i wrzucamy drobno pokrojona cebulkę  i podsmażamy do czasu aż będzie szklista. Następnie wrzucamy umyte i pokrojone  kurki, dusimy przez kilka minut. Dorzucamy do grzybów podsmażonego kurczaka .Podlewamy bulionem i  dusimy do czasu odparowania prawie większości sosu. Następnie posypujemy maką ,mieszamy i chwile podsmażamy  następnie zalewamy wszystko śmietaną . Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

KIEŁBASKI W SZLAFROKACH z sosem musztardowym

środa, 14 września 2011 8:28

Przepyszna przekąska znana również pod nazwą ŚWINKI W PIERZYNKACH.Parówki zawinięte w chrupiące ciasto francuskie podane z ostrym sosem musztardowym to rozkosz dla podniebienia!Idealne na domową imprezę:)Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson.Polecam:)

 

 

 

SKŁADNIKI( NA 72 KIEŁBASKI):

- 2 opakowania ciasta francuskiego rozwałkowanego(2 arkusze mniej wiecej 28cm  x 21 cm)

- 16 parówek 

- 1 jajo

 

 

Piekarnik  rozgrzewamy do 220 stopni. 

Rulon ciasto francuskiego próbujemy rozwałkować, tyle na ile to jest możliwe. Wzdłuż a nie wszerz! Kroimy arkusz na ćwiartki,a każdy z powstałych prostokątów wzdłuż na pół,co da nam 8 wąskich pasków.

Każdy pasek smarujemy rozbełtanym jajem za pomocą pędzelka i układamy na nie parówkę.Zwijamy w rulonik aż się sklei i gotową kiełbaskę kroimy na 4 świnki.

Kiełbaski układamy na papierze do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie, żeby uniknąć posklejania.Każdą kiełbaske smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, do momentu, aż będą złociste.Kiedy pierwsza porcja kiełbasek się piecze,możemy powtórzyć czynność z drugim arkuszem ciasta i resztą parówek.

 

SKŁADNIKI NA SOS MUSZTARDOWY:

-100g ziarnistej musztardy

-100g musztardy diżońskiej

-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

 

Mieszamy obie musztardy ze śmietaną i nakładamy do miseczek.

 

Zapieczone świnki w pierzynkach przekładamy na półmiski i serwujemy na ciepło z sosem musztardowym.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

SERNIK Z BATONIKAMI DAIM

środa, 07 września 2011 22:06

Przepyszny sernik z karmelkami i  masą kajmakową.Coś niesamowitego dla podniebienia:)Sernik nie jest ani za mocno zbity ani za mocno kremowy,można rzec-IDEALNY!Przepis znalezion na blogu Majanki.

 

 

 

Składniki na spód:

-160 g ciastek digestive

-60 g masła

-50 g drobno posiekanych batoników daim (do kupienia w ikei)

 

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce.

 

Masa serowa:

-600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)

-1 niepełna szklanka cukru

 -1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

-2 łyżki kaszy manny

-3 jajka

-150 ml kwaśnej śmietany 18%

 -150 ml śmietany kremówki

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-100 g posiekanych batoników lub cukierków daim

 

 

 

W misie miksera utrzeć zmielony twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać posiekane batoniki i wymieszać.

Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC.  Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.


Na wierzch:

-200 g dulce de leche (lub masy karmelowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 h pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego), czyli około pół puszki

-50 g posiekanych batoników daim

 

 

Sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

MROŻONA KAWA (frappuccino ja ze starbucks)

poniedziałek, 05 września 2011 20:05

Upałów ciąg dalszy wiec bez kawy mrożonej ani rusz!Propozycja Dorotus jest niesamowita!Smak prawie identycznie jak frappuccino Starburcks'a.Prosta w wykonaniu kawa powali was smakiem od pierwszego łyczka:)Polecam gorąco!

 

 

 

Karmelowe frappuccino

Składniki na 3 szklanki 200 ml:

-kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody

-1,5 szklanki lodów waniliowych

-2 szklanki lodu

-5 łyżek dulce de leche (masa karmelowa z puszki)

// 1,5 szklanki lodów waniliowych
2 szklanki lodu
5 łyżek dulce de leche (masa karmelowa z puszki)*';listonic_name_0 = 'Mrożona kawa (frappuccino jak ze Starbucks';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

Kawę zaparzyć i schłodzić do tempertury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub foodprocesorem z resztą, aż składniki się połączą, a lód pokruszy. Podawać natychmiast z bitą śmietaną.

Czekoladowe frappuccino

Składniki na 3 szklanki 200 ml:

-kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody

-1,5 szklanki lodów czekoladowych

-2 szklanki lodu

-4 łyżki czekolady w proszku

// 1,5 szklanki lodów czekoladowych
2 szklanki lodu
4 łyżki czekolady w proszku';listonic_name_1 = 'Mrożona kawa (frappuccino jak ze Starbucks';listonic_url_1 = ''; // ]]>

 

Kawę zaparzyć i schłodzić do tempertury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub foodprocesorem z resztą, aż składniki się połączą, a lód pokruszy. Podawać natychmiast z bitą śmietaną.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 015  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Lubię to