Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 766 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


FRANCUSKIE CIASTECZKA Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI

czwartek, 20 czerwca 2013 18:05

     U mnie zawsze się znajdzie kawałek ciasta francuskiego na tak zwaną "czarną godzine".Dzisiaj polecam ekspresowe ciasteczka z nutellą i truskawkami,których smak wspaniale się ze soba komponuje.Ciasteczka pięknie wyglądają i wspaniale smakują ..idealne do popołudniowej kawusi:)Polecam!

 

 

IMGP3211.JPG

 

Składniki:

-1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)

-pół słoiczka nutelli

-100 g truskawek

-cukier puder do opruszenia

 

 

Wykonanie:

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

Ciasto podzielić na małe kwadraty(około 6 x6) Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego ciastka nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki.

Piec w temperaturze 220ºC przez 15 - 17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem .

Smacznego :-).

 

 

IMGP3199.JPG

 

IMGP3207.JPG

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

MUFFINKI Z SEREM FETA I CZERWONĄ PAPRYKĄ

środa, 19 czerwca 2013 21:27

     Mamy wpsaniałą pogodę więc większość czasu spędzamy poza domem, a jeść trzeba:)Zamiast kanapek postanowiłam zrobić pyszne wytrawne muffiny które świetnie sie sprawdziły w roli przekąski.Polecam :)Przepis pochodzi z tej strony,dodatkowo dodałam jeszcze świeżej bazylii.

 

 

 

 IMGP2743.JPG

 

 

Składniki na około 15 szt.:

 

-1 duża czerwona papryka

-125 g masła

-250 ml mleka

-2 jajka

-200 g sera feta

-400 g mąki pszennej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa (wedle upodobania),świeża bazylia

 

 

 

Wykonanie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Smacznego :)


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

TĘCZOWY SERNIK pod chmurką ..

czwartek, 30 maja 2013 23:29

    Uwielbiany przez mojego synka i to nie tylko ze względu na swój piękny wygląd:)Sernik wręcz rozpływa się w ustach,często robie go również  w wersji klasycznej.Polecam:)

 

Źródło http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

Składniki na spód:

-120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)

-50 g masła, roztopionego

 

 

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

 

-500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

-250 g serka mascarpone

-3 jajka

-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy/różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze'). Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 

 

Śmietankowa chmurka:

-250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

-1 łyżka cukru pudru

 

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (40) | dodaj komentarz

MINI-SERNICZKI Z CIASTECZKAMI OREO

niedziela, 26 maja 2013 15:51

Wspaniałe mini -serniczki o aksamitnej konsystencji i orginalnym wyglądzie .Szybkie i łatwe w wykonaniu.Polecam:)

Przepis pochodzi ze strony:http://slodkieprzysmaki.blogspot.ie/

 

 

 

 

 

 

Składniki na 15 serniczków:

-15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)

-500 g twarogu 3-krotnie zmielonego

-pół szklanki kwaśnej śmietany (min. 18%)

-pół szklanki drobnego cukru do wypieków

-1 jajko

-1 białko

-pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej)

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

-szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko Oreo.

Ser wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Nie ma potrzeby miksowania (można jednak skorzystać z miksera, jeśli tak Wam łatwiej, pamiętając, by nie miksować zbyt długo i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej). Dodać połamane ciastka i wymieszać.

Masę serową nałożyć do papilotek.

Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.

Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.

Podawać np. udekorowane bitą śmietaną i z pokruszonymi na wierzchu ciastkami.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

BABECZKI CYTRYNOWE z puszystym kremem cytrynowym

niedziela, 05 maja 2013 19:31

   Wspaniałe,pachnące cytryną babeczki wykończone puszystym kremem z lemon curd.Po prostu pyszne!Polecam.

Przepis ze storny  http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

 

 

Składniki (na około 12 babeczek):

 

-1,5 szklanki mąki pszennej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-115 g masła

-3/4 szklanki cukru

-2 duże jajka

-skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny

-pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.

Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Puszysty krem cytrynowy:

 

-150 g serka mascarpone

-150 g lemon curd

-200 ml śmietany kremówki 30%

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki.

Przechowywać w lodówce.

 

SMACZNEGO :).

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 010  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to