Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


TORT TIRAMISU

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 12:38

 

  Jednym z moich ulubionych deserów jest własnie tiramisu.Dzisiaj podany w formie tortu.W przepisie znalezionym na blogu http://www.mojewypieki.com/ dorotus używa likieru kawowego,ja jednak pozostałam przy tradycyjnym likierze Amaretto.Polecam:)

 

 

 

 

 

 

Składniki na biszkopt:

-4 jajka

-130 g drobnego cukru do wypieków

-100 g mąki pszennej

-33 g mąki ziemniaczanej

 

 

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta .

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

 

Do nasączenia blatów:

-160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)

-80 ml likieru kawowego(u mnie likier Amaretto)

Wymieszać.

 

 

Składniki na masę:

-750 g serka mascarpone

-150 ml śmietany kremówki

-100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*

 

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać .

 

Ponadto:

-100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

 

 

WYKONANIE TORTU:

 

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych*. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

 

Smacznego :)

 

* jeśli nie posiadacie cukru z wanilią można oprócz cukru dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*ja wiórkami czekoladowymi obsypałam tylko góre i boki tortu.

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

KOPIEC KRETA

poniedziałek, 08 kwietnia 2013 11:51

   

     Witam serdecznie po świątecznej przerwie:) Teraz czas wziąść się ostro do pracy bo nagromadziło mi się sporo przepisów z którymi chcę się z wami jak najszybciej podzielić.Zaczynamy od znanego chyba wszytskim pysznego,czekoladowego ,pachnącego bananami ciasta.Spotkałam się z kilkoma przepisami na kopiec kreta i  wybrałam przepis z  tego bloga http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/  z niewielką modyfikacją.Polecam:)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI :

 

 CIASTO (tortownica o średnicy 22-24 cm):

 

-150g czekolady gorzkiej

-120g cukru

-1 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 jajka

-100g margaryn

-100g mąki pszennej

-25g mąki ziemniaczanej

-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

MASA  SEROWA:

 

-5 mniejszych bananów

-300 g serka twarogowego np.Philadelphia

-400g słodkiej śmietany 30- 36%

-2 łyżki cukru

-4 łyżeczki cukru waniliowego

-50g dobrej jakości  ciemnej czekolady startej na tarce na dużych oczkach(u mnie 70%)

 

WYKONANIE:

 

CIASTO:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem  na jasną masę, dodajemy po 1 jajku . Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu  ekstrat z wanilii i przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód). Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć mocną herbatą.

 

                          

                               Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.   

    MASA SEROWA:  Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę.

Banany  układamy w wydrążonym cieście.

 

 

 

Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.

 

SMACZNEGO :)

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

KREMÓWKA

piątek, 08 marca 2013 14:08

     Na początek Wszystkiego najlepszego kochane kobietki:)!Dla osłodzenia naszego święta ,dziś na moim blogu przepis na pyszną kremówkę.Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masą kremową i śmietankową to prawdziwa uczta dla podniebienia.Gorąco polecam:)

 

źrodło:moje wypieki

 

 

 

 

 

 

Składniki na 12 dużych kremówek:

 

-2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g każdy)

 

 

 

 

 

 

Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.

Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki (najprościej okrągłym nożem do pizzy lub nożem z piłką).

 

 

 

Składniki na masę kremową:

-500ml  mleka

-250ml śmietany kremówki 36%

-1 łyżeczka pasty wanilliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)

-150 g cukru

-6 żółtek

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżka mąki pszennej

-100 g masła, w temperaturze pokojowej

 

 

 

 

 

W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.

 

 

 

Składniki na masę śmietankowa:

-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody

-1 łyżka cukru pudru

 

 

 

 

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

 

 

Wykonanie:

 

Wyjać ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

CYTRYNOWY TORT BEZOWY

wtorek, 26 lutego 2013 11:11

  Beza nie różni sie specjalnie od Bezy Pavlovej ale przecudowny krem z  lemon curd, który  idealnie przełamuje słodycz bezy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Gorąco polecam:)

 

Przepis pochodzi z blogu moje wypieki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na blaty bezowe:

 

6 białek

300 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

szczypta soli

 

 

 

 

 

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy. Blaszkę posmarować masłem i położyć na nią przygotowany papier do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

 

 

Krem z lemon curd:

 

125 g serka mascarpone

150 g lemon curdu

250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

 

 

 

 

 

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

 

Wykonanie

 

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu.

SMACZNEGO:)

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY

czwartek, 14 lutego 2013 17:26

    Witam serdecznie w tym dniu pełnym miłości:)Moja propozycja na dziś to prosty śmietankowo-truskawkowy tort który u mnie tym razem w formie serca:)Ja boki swojego ciasta wykończyłam zabarwionym kremem.Można jednak wykonczyć je wiórkami lub migdałami.

Przepis pochodzi od Dorotus.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na biszkopt 

5 jajka

3/4 szklanki cukru plus łyżka

3/4 szklanki mąki pszennej plus łyżka

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

 

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika "rzucamy" blachę z ciastem z okolo 50 cm na podłogę.

Studzimy .Nastepnie biszkopt przekroić na 3 blaty.

Każdy blat naponczować np.wodą z cytryną lub poprostu wódką.

 

Masa śmietankowa:

400 ml śmietany kremówki (36%)

500 g serka mascarpone (2 opakowania)

5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)

około 0.5 kg świeżych truskawek, pokrojonych na plastry

 

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię rózgą do ubijania.

 

Wykonanie tortu

 

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 005  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to