Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


PIECZONY GULASZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ

piątek, 26 kwietnia 2013 19:00

   To moje pierwsze zetknięcie się z tym rodzajem dyni i przyznać muszę ,że na jednym przepisie na pewno nie skończe.W smaku dynia piżmowa przypomina trochę tę "naszą" klasyczną dynie, wyróznia ją jednak słodkawy ,lekko orzechowy posmak.Gulasz bardzo nam smakowal.Gorąco polecam:)

Przepis pochodzi z bloga http://paulinka-to-ja.blogspot.ie/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI ( na 4 porcje): 

 

-600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)

-1 średnia cebula

-2 ząbki czosnku

-puszka krojonych pomidorów

-pół dyni piżmowej

-4  średnie ziemniaki

-250ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)

-250ml  bulionu (wołowego lub warzywnego)

-przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ziaren kminu rzymskiego.

-natka pietruszki

 

 

WYKONANIE:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy  kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze(lub podajemy w naczyniach żaroodpornych na jedną porcję) i dekorujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO:)

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

KURCZAK PO HISZPAŃSKU z kiełbasą chorizo i ziemniakami

wtorek, 12 lutego 2013 11:18

    Dzisiej coś szybkiego ale bardzo smacznego :)Czasem fajnie jest poprostu wrzucić wszystko do jednego "gara" i gotowe:)Danie to bardzo przez nas lubiane,do tego polecam ulubioną sałatkę.Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "KUCHNIA przepisy z serca domu".Zmiejszyłam tylko porcję i dodałam jednak trochę soli.Palce lizać:)Polecam!

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

2 łyżki oleju

4 nóżki kurczaka (4 udka,4 pałki)

240 g kiełbasy chorizo,pokrojonej na kawałki długości 4cm.

600g młodych ziemniaków przekrojonych na pół

1 czerwona cebula,obrana  i grubo posiekana

2 łyżeczki suszonego oregano

skórka starta z jednej pomarańczy

sól do smaku

 

 

 

 

WYKONANIE:

 

Piekarnik nagrzać do 230 stopni .Oliwe wlać do płaskiej blachy do pieczenia .Nasmarować oliwą  i osolić nóżki kurczaka,ułożyć skórą do góry.na blaszce.

 

Ziemniaki i kiełbasę chorizo rozłożyć na blachę pomiędzy mięsem .Posypać cebulą i oregano i zetrzeć skórkę pomarańczy nad blachą .

 

Piec przez godzinę*,co jakiś czas polewając wypływającym sosem.

 

SMACZNEGO:)

 

*Ja po 30 min.zmiejszyłam temp do 190 stopni.

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

KURCZAK Z BRZOSKWINIĄ W SOSIE WANILIOWYM

sobota, 02 lipca 2011 10:13

Jeśli chodzi o kurczaka na słodko to połączenie go  z brzoskwinią smakuję mi najbardziej.Bardzo polecam to danie.Przepis zaczerpnięty ze strony KWESTIA SMAKU.

 

 

SKŁADNIKI:

 

 

 

- 2 piersi z kurczaka 
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 
- 200 ml białego słodkiego wina lub muskatu 
- 40 ml bulionu 
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż, wyłuskane ziarenka 

- 2 brzoskwinie, obrane ze skórki 
- 2 łyżki posiekanej rukoli (opcjonalnie)

 

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć piersi przez 2 - 3 minuty aż się zarumienią, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejną 1 minutę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 minut.

W międzyczasie wymieszać wino z bulionem, cukrem, dodać laskę wanilii wraz z wyłuskanymi ziarenkami. Obrać brzoskwinie.

Do naczynia z kurczakiem włożyć brzoskwinie i wlać mieszankę wina i bulionu z dodatkami. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut. W tym czasie dwa razy polać kurczaka i brzoskwinie sosem z naczynia.

Wyjąć brzoskwinie i kurczaka z naczynia, trzymać w cieple. Sos odparować i zredukować na dużym ogniu, na kuchence. Podawać z piersią kurczaka posypaną posiekaną rukolą oraz brzoskwinią.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

KOTLETY DROBIOWE W MUSZTARDOWEJ PANIERCE

niedziela, 29 maja 2011 9:37

Dzisiaj tak na szybko kotleciki trochę odmienione i bardzo bardzo pyszne.Niby zwykły kotlet ale moja rodzina żyć bez niego nie umie:)Autorka  przepisu  Alexandra.

 

 

 

Składniki:


1 pierś kurczaka,
2 łyżki musztardy miodowej,
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki bułki tartej,
sól i pieprz.

Wykonanie:
Filet myjemy, osuszamy i kroimy na dwa kotlety. Każdy z nich dość cienko rozbijamy, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy obficie musztardą z obu stron, a następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą.

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.
 
SMACZNEGO:)

Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

SCHAB Z MORELAMI

piątek, 29 kwietnia 2011 23:42

Idealny  jako przekąska na rodzinną impreze lub święta.Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuję.Polecam.

 

Składniki: (na półmisek mięsa )

 - ok. 1kg schabu
 -0.5 opakowania suszonych moreli
 - żelatyna
 - ok.1 litra bulionu drobiowo-warzywnego

 Marynata :
 - czosnek, majeranek, sól, oliwa z oliwek

Dodatkowo:
 - plaster ananasa
 - 0.5 papryki czerwonej

 - 1 papryka żółta
 - ćwierć ogórka zielonego


Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć , wydrążyc przez całą długość schabu otwór. Nastepnie zamarynować marynatą z oliwy, czosnku ,majeranku i soli. Ostawić na kilka godzin do lodówki .
Morele wyłożyć na sitko i trzymać kilka minut nad wrzącą wodą ,aby zmiękły.
W wydrążony otwór, końcem łyżki wciskać morele.
Następnie schab umieścić w rękawie do pieczenia,zawinąć ws folie aluminiową lub włożyć do żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w 200-190 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w bulionie , wymieszać i przecedzić przez sito.
Część bulionu wylać na spody półmisków.
Zimne mięso pokroić w grubsze plastry i poukładać na pólmiskach.

Przystroić annanasami, papryką, ogórkiem.
Lekko tężejący bulion wylewać delikatnie na mięso i owoce .
Galareta ma utworzyć glazurę na mięsie i owocach.
Przed podaniem schłodzic kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 619  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to