Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


MUFFINKI Z SEREM FETA I CZERWONĄ PAPRYKĄ

środa, 19 czerwca 2013 21:27

     Mamy wpsaniałą pogodę więc większość czasu spędzamy poza domem, a jeść trzeba:)Zamiast kanapek postanowiłam zrobić pyszne wytrawne muffiny które świetnie sie sprawdziły w roli przekąski.Polecam :)Przepis pochodzi z tej strony,dodatkowo dodałam jeszcze świeżej bazylii.

 

 

 

 IMGP2743.JPG

 

 

Składniki na około 15 szt.:

 

-1 duża czerwona papryka

-125 g masła

-250 ml mleka

-2 jajka

-200 g sera feta

-400 g mąki pszennej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa (wedle upodobania),świeża bazylia

 

 

 

Wykonanie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Smacznego :)


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

POMAZANKA

sobota, 23 czerwca 2012 10:58

     Dzisiaj słowacka pomazanka:)Przepis od mojej przyjaciółki Viki,którą przy tej okazji serdecznie pozdrawiam:*:):)Jeśli ktoś lubi dojrzałe sery to na pewno ta propozycja przypadnie mu do gustu.Kremowa konsystencja sera i zmysłowy smak który zawdzięcza błękitnej pleśni  z delikatnym posmakiem czosnku...mmmm:)Idealnie smakuje na świeżych bagietkach )Polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

-100g sera pleśniowego BLUE

-2 łyżki miękkiego masła(lubi więcej)

-2-3 ząbki czosnku

 

 

 

Wykonanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę,wymieszać z serem i masłem(można wszystko zetrzeć blenderem).Ja zazwyczaj najpierw dodaje 2 ząbki czosnku i sprawdzam czy nie jest za ostre.Masła też można dać więcej.Sami wyczujecie próbując.Ja robię wszystko na oko bo czasem ser jest bardzo intensywny ,wtedy dodaje więcej masełka.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (16) | dodaj komentarz

GRECKE ROŻKI Z FETĄ

niedziela, 27 maja 2012 16:58

 

 

      Witam wszystkich bardzo serdecznie po tak ogromnie długiej przerwie:)Nawet się nie zorientowałam,że to już tyle czasu upłynęło...ale jestem z powrotem i zabieram sie za nowe wpisy;).Na początek zapraszam na greckie rożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta i miętą...wspaniały świeży smak .Polecam.Przepis zaczerpnięty z książki "Ciasta wytrawne" autorstwa A.Chomicz i A.Stradecka

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

-4 płaty ciasta francuskiego

-1 jajko

-150 g sera feta

-1 mała cebula

-1/2 pęczka świeżej mięty

-gałązka świeżego rozmarynu

-grubo zmielony czarny pieprz

 

WYKONANIE: 

Piekarnik nagrzać do temp.225 stopni C.Ciasto francuskie podzielić na 8 równej wielkości kwadratów i rozwałkować w każdą stronę o mniej więcej 2 cm.Cebulę obrać i drobno posiekać.Pokruszyć fetę.Posiekać miętę i rozmaryn.Wymieszać ser z cebulą i ziołami.Doprawić czarnym pieprzem.Na każdym kwadracie ciasta ułożyc niewielką porcję nadzienia.Złożyć kwadrat po przekątnej,formując trójkąt.Brzegi docisnąć widelcem.Ułożyć rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 12 min na środkowym poziomie piekarnika.

SMACZNEGO:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

KIEŁBASKI W SZLAFROKACH z sosem musztardowym

środa, 14 września 2011 8:28

Przepyszna przekąska znana również pod nazwą ŚWINKI W PIERZYNKACH.Parówki zawinięte w chrupiące ciasto francuskie podane z ostrym sosem musztardowym to rozkosz dla podniebienia!Idealne na domową imprezę:)Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson.Polecam:)

 

 

 

SKŁADNIKI( NA 72 KIEŁBASKI):

- 2 opakowania ciasta francuskiego rozwałkowanego(2 arkusze mniej wiecej 28cm  x 21 cm)

- 16 parówek 

- 1 jajo

 

 

Piekarnik  rozgrzewamy do 220 stopni. 

Rulon ciasto francuskiego próbujemy rozwałkować, tyle na ile to jest możliwe. Wzdłuż a nie wszerz! Kroimy arkusz na ćwiartki,a każdy z powstałych prostokątów wzdłuż na pół,co da nam 8 wąskich pasków.

Każdy pasek smarujemy rozbełtanym jajem za pomocą pędzelka i układamy na nie parówkę.Zwijamy w rulonik aż się sklei i gotową kiełbaskę kroimy na 4 świnki.

Kiełbaski układamy na papierze do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie, żeby uniknąć posklejania.Każdą kiełbaske smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, do momentu, aż będą złociste.Kiedy pierwsza porcja kiełbasek się piecze,możemy powtórzyć czynność z drugim arkuszem ciasta i resztą parówek.

 

SKŁADNIKI NA SOS MUSZTARDOWY:

-100g ziarnistej musztardy

-100g musztardy diżońskiej

-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

 

Mieszamy obie musztardy ze śmietaną i nakładamy do miseczek.

 

Zapieczone świnki w pierzynkach przekładamy na półmiski i serwujemy na ciepło z sosem musztardowym.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

TORTILLA DE PATATAS

niedziela, 19 czerwca 2011 10:29

Pyszne i szybkie danie hiszpańskie na bazie jaj.Przepis z pięknego blogu mniammniam.

 

 

SKŁADNIKI:

-2 średniej wielkości ziemniaki
-średnia cebula
-4 świeże jaja
-oliwa z oliwek
-ząbek czosnku
-1 łyżka mleka
-sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, i czosnek; wyjmujemy na ręcznik papierowy. Dolewamy oliwy i wrzucamy ziemniaki, solimy, smażymy na złoty kolor. Ubijamy na sztywno białka, wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku i łyżkę mleka. Do jaj dodajemy ziemniaki i cebulę, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, smażymy na maluteńkim ogniu. Potrząsamy patelnią tak aby tortilla nie przykleiła się. Kiedy się zetnie należny przewrócić na drugą stronę, delikatnie nożem oddzielamy od krawędzi patelni następnie zdejmujemy tortille najlepiej duży talerz położyć na patelni i jednym ruchem ją odwrócić. Jeżeli patelnia zrobiła się sucha, dodajemy łyżkę oliwy, rozgrzewamy ją, kładziemy tortillę drugą stroną tą nie przysmażoną. I smażymy na małym ogniu około 2 minut. Jak ktoś lubi przyrumienioną to musi poczekać dłużnej. Gotową przekładamy na talerz, ale tak by się nie połamała, kroimy jak ciasto i zajadamy. Wspaniale smakuje na ciepło ale również na zimno.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 620  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to