Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 805 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


PLACKI Z KABACZKA

środa, 05 października 2011 21:25

 

U mnie oczywiście wszystko z opóźnieniem...dzisiaj pyszne placki z kabaczka do których dodałam to co akurat miałam w lodówce i muszę przyznać,że wyszły pyszne.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

-750g kabaczka startego na drobnych oczkach

-1 łyżki mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanek

-2 łyżki twarogu zmielonego

-2 łyżki sera żółtego drobno startego

-1 jajko

-1 średnia cebula drobno pokrojona

-sól,pieprz

-olej do smażenia

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy mieszając.doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja masy na placki z kabaczka ma być taka, jak na placki ziemniaczane. Smażymy je również tak samo, na oleju na złoty kolor.

SMACZNEGO:)

 

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

KURCZAK W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM

środa, 21 września 2011 12:15

W kolejce do wpisu czekają przepisy i nie wiem od których zacząć ...sezon na kurki już prawie się zakończył wiec pierszeństwo dla pysznego kurczaka w sosie kurkowym.Danie wymaga niewielkich przygotowań a za to jak smakuje...mmmmm!Polecam!

 

WYKONAIE:

-2 filety z kurczaka

-400 g kurek

-0.5 szkl.bulionu

-500 ml śmietany 18 %

-2 łyzki mąki

-2 łyżki masła (lub oliwy)

-sól,pieprz

 

WYKONANIE:

 Na  patelni rozgrzewamy  połowę  masła lub oliwy, wrzucamy pokrojonego w cienkie paski kurczaka,podsmażamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła i wrzucamy drobno pokrojona cebulkę  i podsmażamy do czasu aż będzie szklista. Następnie wrzucamy umyte i pokrojone  kurki, dusimy przez kilka minut. Dorzucamy do grzybów podsmażonego kurczaka .Podlewamy bulionem i  dusimy do czasu odparowania prawie większości sosu. Następnie posypujemy maką ,mieszamy i chwile podsmażamy  następnie zalewamy wszystko śmietaną . Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

PAPRYKA FASZEROWANA

poniedziałek, 20 czerwca 2011 21:29

Na blogu Moje kucharzenie widziałam faszerowana paprykę i odrazu dostałam na nią ochoty.Ja przyrządziłam ją trochę inaczej ale myślę ,że równie smacznie:)Polecam:)

 

 

SKŁADNIKI:

- 0,5 kg. mięsa mielonego wołowego (lub innego mielonego)

- 4 duże różnokolorowe papryki

- 250 g pieczarek

- 1 mała cebula

- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

- oliwa z oliwek lub olej

-łyżka przecieru pomidorowego 

WYKONANIE:

Cebulę i pieczarki obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,wrzucamy mięso i przyprawy,smażymy cały czas mieszając aż całkowicie zmieni kolor na brązowy.Dodajemy łyżke przecieru. Paprykę myjemy,suszymy z każdej odcinamy kapelusz i usuwamy nasiona. Nadzieniem napełniamy papryki i przykrywamy kapeluszami.Faszerowane warzywa  układamy w  naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170'-180'.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

PATATOKEFTEDES czyli Greckie placuszki z serem feta

piątek, 20 maja 2011 22:35

Uwilbiam ser feta.Podobno nasz krajowy nie może się równać fecie z Grecji.Może uda mi się kiedyś jej spróbować ale tym czasem zadowalam się tym co mam:)Placuszki są nieziemsko delikatne,wprost rozpływają się w ustach.Nie mogliśmy się od nich oderwać.Robiłam z połowy porcji ziemniaków a i tak sporo ich wyszło.

 

 

SKŁADNIKI:

-1 kg ugotowanych ziemniaków

-25 dag fety

-2 cebule średniej wielkości

-garść posiekanego koperku

-2 jajka

- łyżka soku z cytryny

-4 łyżki mąki

-pieprz

-oliwa z oliwek do smażenia

 

WYKONANIE:

Cebulę obrać,posiekać bardzo drobno i podsmażyć na łyżce oliwy do zeszklenia.Zimne ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub użyć praski do ziemniaków.

Do ziemniaków dodać pokruszony ser feta,cebulę,koperek,jajka,sok z cytryny oraz pieprz.Wszystko wymieszać ,jednak bez przesady,ser powinien pozostać w grudkach.Masę wstawić do lodówki na godzine.

Po tym czasie formować z masy nieduże kulki,spłaszczyć je lekko i optoczyć w mące.Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.Po usmażeniu wykładać placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekł z nadmiaru tłuszczu.Idelanie smakuje z sałatką.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

RATATOUILLE

poniedziałek, 16 maja 2011 17:58

Każdy chyba widział bajkę RATATOUILLE i cudownego szczurka o imieniu REMY.Wtedy ta zwyczajna potrawa prowansalska, która przypominała mi bezmięsne leczo zmieniła sie w moich oczach nie do poznania.Kocham ją już nie tylko za smak ale też za jej wygląd który cieszy oko:)

 

SKŁADNIKI:

-2  duże cebule

-1 bakłażan

-1 cukinia

-4 duże pomidory

-papryka czerowna

-papryka zielona

-papryka żółta

- gałązki tymianku(ewentualnie suszony tymianek)

- oliwa z oliwek

-4 ząbki czosnku

-sól,pieprz do smaku

-drobno posiekana bazylia

WYKONANIE:

Bakłażana pokroić na plastry,lekko posolić i zostawić na papierowym ręczniku do odsączenia na 30 min.Po tym czasie wytrzeć do sucha.Cebulę i cukinię pokroić w  plasterki.Papryki oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w plastry,które następnie przekrawamy na pół..Pomidory z naciętą na krzyż skórką włożyć do wrządku,następnie obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ,wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.Poddusić około 3 min,dodać sól,pieprz,połowe tymianku i posiekaną bazylię.

Gotowy sos pomidorowy przełożyć na dno naczynia żaroodpornego,następnie układać pokrojone w plastry warzywa.Całość skropić oliwą,posypać pozostałym tymiankiem.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec pod przykryciem(najlepej przykryć papierem do pieczenia) około 30 min,uważając żeby warzywa za bardzo nie zmiękły.

Podawać z ryżem,kuskusem,bagietką lub pokruszonym serem feta.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 571  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to