Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


QUICHE ZE SZPARAGAMI

niedziela, 10 czerwca 2012 12:22

 Wymyśliłam sobie na obiad quiche ze szparagami zielonymi,niestety NIGDZIE nie mogłam ich dostać...niepocieszona wiec kupiłam chociaż to co było i końcowy efekt wyglądał tak,że dorzuciłam na moją quiche wszystko co miałam w lodówce..Przyznać muszę ,że wyszła przepyszna:)Polecam:)

 

 

 

SKŁADNIKI  NA CIASTO(forma o średnicy 25cm):

-230g mąki

-100g masła

-2-3 łyżki wody

 

WYKONIANIE:Piekarnik nagrzać do temp.225 stopni C.Mąkę posiekać z masłem.Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto.Rozwałkować i wylepić nim formę do tart.Ciasto podpiec 10 min na środkowym poziomie piekarnika,następnie wyjąć i obniżyć temp piekarnika do 200 stopni.

 

 

SKŁADNIKI NA NADZIENI:

- 4 jajek,
- sól,
- wiązke białych szparagów
- 1 średni pomidor
-  1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- pieprz
- łyżeczka suszonego estragonu
- 6 cienkich plasterków szynki wędzonej

 

 

Szparagi gotujemy około 4 min w lekko osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ubijamy ze śmietaną,solą,szczyptą pieprzu i estragonem.Ułoyć szynkę na podpieczonym spodzie,następnie szparagi i pokrojone w cienkie plastry pomidory.Następnie wszytsko zalewamy masą jajeczną.Piec około 30 min na środkowym poziomie piekarnika.

SMACZNEGO:)

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

TORTILLA PSZENNA

piątek, 15 lipca 2011 22:32

Zrobiona przypadkiem,kiedy zabrakło gotowych.Przepis rewelacyjny,tortilla smakuję jak kupna!Pycha!Przepis pochodzi ze strony KWESTIA SMAKU.

 

 

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
- 2/3 szklanki gorącej wody

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiać, dodać sól. Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki, mieszając drewnianą łyżką, ręką lub mieszadłem miksera. Połączyć składniki i uformować kulę z ciasta. Chwilkę powygniatać lub mieszać mieszadłem, aby otrzymać miękkie w dotyku i gładkie ciasto. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę.Ciasto podzielić na 16 równych części(ja podzieliłam na 10), uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny ( przykryłam kulki luźno ściereczką, aby nie obeschły).

Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki(tak cienki żeby można było przeczytać przez nie gazetę). Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.

Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik.

Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni. Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.


SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI I KURCZAKIEM

wtorek, 14 czerwca 2011 21:23

Czasem już  brak mi  pomysłów co tu zrobić na obiadek swojej rodzince.Zapiekanka to był strzał w dziesiątkę!Polecam gorąco!Przepis ze strony KWESTIA SMAKU.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 
Ciasto kruche:


- 110 g mąki pszennej 
- 50 g masła, schłodzonego 
- mała szczypta soli 
- 1 jajko 
- 1 łyżka mleka


Nadzienie:

- 500 g ziemniaków + 1 łyżka śmietanki kremowej 30% +1 łyżka masła 

 - 250 g świeżych borowików (lub grzybów mieszanych: pieczarki, podgrzybki,mogą być suszone)

-2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego 

- 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę

 - 200 g piersi kurczaka, pokrojonej na kawałki

- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego

- 1 łyżka sosu sojowego

-150 g sera z niebieską pleśnią (np. łagodny Valbon Bleu)

WYKONANIE:

 

Ciasto kruche:

 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól i 3/4 jajka (resztę pozostawić na glazurę). Wyrabiamy ręką rozcierając masło z resztą składników i łączącymy składniki w kulkę, dodając łyżkę mleka. Zawijamy  w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny lub na kilkanaście minut do zamrażarki.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków, dodając łyżkę śmietanki i masła, doprawiamy solą. Ziemniaki wkładamy na dno żaroodpornej formy i dociskamy, odstawiamy do wystudzenia.

Grzyby kroimy na 1/2 cm plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby i kurczaka.Lekko solimy i smażyć na większym ogniu przez około 4 - 5 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż składniki delikatnie się zrumienią (jeśli ogień będzie za mały, grzyby zamiast lekko się zrumienić - puszczą sok i nie będą jędrne).

Wlewamy bulion i sos sojowy, doprawiamy  świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadzamy  do wrzenia i smażymy  przez około 3 - 5 minuty, aż kurczak i grzyby będą miękkie i sos zredukuje się do 1 - 2 łyżek.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na warstwę ziemniaków wykładamy nadzienie z grzybów i kurczaka, na wierzch położyć plasterki sera.

Zimne ciasto kruche wałkujemy podsypując blat i wałek z ciasta mąką. Ciasto składamy na pół i znów wałkujemy. Czynność powtarzamy jeszcze kilka razy, co spowoduje, że po upieczeniu ciasto będzie bardziej kruche.

Ciasto kładziemy  na warstwie sera, dociskając do brzegów formy (lub do jej wewnętrznych boków). Wierzch smarujemy resztą roztrzepanego jajka. Ciasto przebić nożem w 2 - 3 miejscach.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

PIZZA II

wtorek, 31 maja 2011 12:26

 

Kolejny rewelacyjny przepis na ciasto.Cienki spód z puszystymi i chrupiącymi bokami w które tym razem upchnęłam trochę żółtego ser.U mnie dzisiaj wersja na ostro z papryczkami chili nadzianymi serem feta.Przpis na ciasto cytuję za DOROTUS.

 

 

 

 
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

-1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych

-1,5 szklanki ciepłej wody

-3,5 szklanki mąki

-1 łyżka oliwy z oliwek

-1,5 łyżeczki soli

 

WYKONANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).

 Wyrośnięte ciasto  uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
 
Podawać gorącą.

SMACZNEGO:)
 
 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

MINI PIZZA

wtorek, 10 maja 2011 14:33

Z podanego przepisu,który znalazłam na blogu Rodzinka od kuchni.. wychodzą 4 mini pizze.Ja swoje ciasto rozwałkowałam na cienkie placki .Jako farsz dodajemy to co lubimy,u mnie akurat wyszło po wiejsku wiec górowała kiełbaska i boczek:)Danie świetne na szybki obiad lub kolację...

 

 

 

SKŁADNIKI:

-1,5 szklanki mąki

-0,5 szklanki wody

-łyżka oleju

-10g świeżych drożdży(Użyłam 5g drożdży suchych)

-szczypta soli

 

WYKONANIE:

Mąkę wsypać do miski i zrobić na środku krater. Wlać do niego wodę, pokruszyć drożdże. Z dala od krateru wsypać sól i nalać oleju. Gdy drożdże urosną, zagnieść ciasto.(Ja użyłam drożdży suchych więc poprostu wymieszałam je z mąką i zagniotłam z reszta składników na gładkie ciasto). Odłożyć by urosło.Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części i formujemy okrągłe mini pizze,można pomóc sobie wałkiem,palcami wykonujemy brzeg wokół pizzy żeby nadzienie nie wypłynęło. Zostawiamy na około 30 min,następnie nakładamy ulubione nadzienie. :Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 

SMACZNEGO:)

 



Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 006  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to