Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 765 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


BUŁKI ZE SZCZYPIORKIEM I SEREM BRIE

poniedziałek, 12 grudnia 2011 16:35

  

  Dzisiaj polecam  coś smakowitego dla wielbicieli serów pleśniowych.Pyszna puszysta bułeczka ze szczypiorkiem ,w której wnętrzu kryje sie delikatny serek brie...palce lizać:)Przepis zaczerpnięty  z  poradnika:  "Szybko i Smacznie"  .

 

 

 

 

SKŁADNIKI ( na około 12-16  bułeczek):

-1 kg mąki pszennej

-14g  drożdży instant

-1 łyżeczka cukru

-1 łyżeczka soli

-pęczek szczypiorku posiekanego drobno

-445ml ciepłej wody

-300g sera brie lub camembert

 

DODATKOWO:

-1 jajko na glazurkę

-sezam do dekoracji

 

 

WYKONANIE:

 

W dużej misce połączyć mąkę,drożdże,cukier,sól,szczypiorek i wodę,następnie wyrobić ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne(około 5 min).Ciasto umieścić w natłuszczonej misce i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.Po tym czasie nakłuć ciasto i podzielić na 12-16 równych części.Uformować każdy kawałek w kulę,do środka wcisnąć kawałek sera brie(mniej więcej 1cm na 1cm).Dokładnie zalepić ciasto aby ser się nie wydostał.Bułeczki układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.Odstawić do wyrośniecia na około 30 min.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Piec w temp.180 stopni przez 25-30 min.Studzić na kratce.

SMACZNEGO:-)

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

PROSTY CHLEB Z DYNI

niedziela, 30 października 2011 19:41

   Nie było mnie tutaj już taki kawał czasu ,że aż mi wstyd poprostu.Już się trochę ze wszystkim ogarnęłam i zaklimatyzowałam wiec mam nadzieję,że nadrobie w końcu zaległości.Na początek dyniowych wypieków ciąg dalszy.Polecam ten chlebek gdyż jest wyjątkowo prosty i bardzo smaczny!Mięciutki miąż i skórka.Piękny żółciutki kolor.Mnniam!Przepis z zeszytu;))

 

 

SKŁADNIKI:

-300g ugotowanej i zmiksowanej dyni

-125g  mleka

-14g suchych drożdży

-600g mąki pszennej chlebowej

-1 łyeczka soli

-1 łyżeczka cukru

 

WYKONANIE:

 

Mąkę wymieszać z drożdżami,dodać sól,cukier ,mleko i dynie.Wyrabiać około 5-10 minut ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki)Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte w misce) do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.Uformować 2 mniejsze lub jeden duży bochenek i umieścić w koszu do wyrastania chleba.Odstawić na 20-30 min (do podwojenia odjętości).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min,następnie zmniejszyć temp.do 18o stopni i piec jeszcze przez 30 min.

SMACZNEGO:)

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

CHLEB WIEJSKI NA ZAKWASIE

piątek, 08 lipca 2011 10:58

Powiem jedno-REWELACJA!!!Chleb jest wspaniały.Chrupiąca skórka,mięciutkie wnętrze,regularne dziurki..CHLEB IDEALNY.Odrazu róbcie z podwójnej porcji bo jeden bochenek na pewno nie wystarczy,od tego chleba nie można się oderwać.Przepis z pięknego blogu pieczarka-mysia.Polecam!

 

 

 

Składniki na jeden średni  bochenek:

 

-1/2 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego (dałam pszenny)

-2/3 szklanki ciepłej wody

-2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

-1/3 szklanki mąki żytniej

-1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie-pominęłam)

-1 i 1/3 łyżeczki soli(dałam mniej )

-1/2 łyżeczki cukru

-2 łyżki siemnienia lnianego(pominełam)

 

WYKONANIE:

Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.Mąkę pszenną(zacząć od 2 szklanek), żytnią, sól i  drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut, aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne.

 

Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przkyryć i odstawić do podwojenia objętości(u mnie 2 godz.ale może byc dłużej).

 

Po tym czasie z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C .

Wyrośnięty bochenek jednym ruchem przerzucamy na rozgrzaną blachę.Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.Na dno piekarnika wsypujemy pół szklanki kostek lodu(lub spryskujemy boki piekarnika wodą). Pieczemy pierwsze 12 minut w 230oC, a kolejne 30  w 200oC.

 

Studzić na kratce.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI

wtorek, 28 czerwca 2011 12:59

A konkretnie to  giganty z pieczarkami.Świetne na ciepło ale smakują też wyśmienicie jako przekąska na zimno.Mięciutkie i puszyste!Polecam,są rewelacyjne! Przepis od Dorotus.

 

 

Składniki na 11 DUŻYCH bułek z nadzieniem:

 

-500 g mąki pszennej chlebowej

-1/2 szklanki letniego mleka

-1/2 szklanki letniej wody

-2 łyżki oleju słonecznikowego

-1 jajko

-1 łyżeczka soli

-12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

 

Ponadto:

-1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

 

Nadzienie:

-500 g pieczarek

-2 średnie cebule

-olej, do smażenia

-sól, pieprz do smaku

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników  i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki,  doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.

 

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

PSZENNE BAGIETKI NA ZAKWASIE

czwartek, 16 czerwca 2011 12:08

Cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Z przepisu można również upiec chleb lub mini-bagietki.Polecam.Przepis ze strony "MOJE WYPIEKI"

 

 

 

Składniki na około 8 bagietek:

-540 g pszennego zakwasu

-680 g mąki pszennej

-10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych( NIE DAWAŁAM)

-275 ml wody

-12 g soli

 

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiać na niskich obrotach, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Można również ciasto pozostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano tylko formować bagietki i piec .

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bagietkę około 40 cm długości i umieścić na oprószonej mąką specjalnej blaszce do pieczenia bagietek(ja takiej niestety nie posiadam), lub na płótnie, oddzielając poszczególne bagietki od siebie zakładką z tegoż płótna, by się nie dotykały.

Przykryć i pozostawić na około 30 minut do napuszenia w temperaturze 25ºC, lub dłużej, zwłaszcza, jeśli ciasto było wyciągnięte z lodówki lub pozostawione są w temperaturze niższej niż 25ºC. Powinny mniej więcej podwoić objętość.

Bagietki przełożyć na blaszkę (jeśli nie były na niej wcześniej). Ostrym nożem lub żyletką naciąć kilkakrotnie, piec z parą w najwyższej temperaturze piekarnika (240ºC) przez około 20 - 25 minut, odwracając w połowie pieczenia na druga stronę (niekoniecznie).

Wyjąć, wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 036  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to