Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI

środa, 25 maja 2011 17:49

Jak ja uwielbiam drożdżówki,dzisiejsze są z nadzieniem budyniowym,pyszne,mięciutkie,puszyste,nie za słodkie...takie w sam raz:)Budyń własnej roboty zdecydowanie bardziej przypadł nam do gustu niż z ten z torebki więc polecam gorąco.Przepis cytuję za DOROTUS.

 

 

 

 

Składniki na ciasto (12 dużych bułeczek):

 

-500 g mąki pszennej chlebowej

-12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych

-3 łyżki cukru

-2 jajka

-200 ml mleka

-50 ml śmietany kremówki

-60 g masła

-pół łyżeczki soli

 

WYKONANIE:

Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar formy

, czyli 40 x 25 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 40 cm.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będą dość grube). Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.

Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko 'łapały' kolor, przykryć folią aluminiową. Jeszcze ciepłe polukrować.

 

 

Składniki na budyniowe nadzienie:

-550 ml mleka

-25 g masła

-4 żółtka

-110 g cukru

-60 g mąki pszennej

-50 g mąki ziemniaczanej

-16 g cukru wanilinowego

-120 g rodzynków

 

WYKONANIE:

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotowac budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Dodać rodzynki, wymieszać. Przykryć folią i lekko przestudzić

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

SŁODKIE BUŁECZKI Z OWOCAMI (danish pastry)

środa, 18 maja 2011 15:36

Jest już ciasto, więc czas na ciasteczka:)Moje są z truskawkami ale można użyć dowolnych owoców.Połowa ciasteczek rozeszła się już na ciepło takie są fantastyczne!

 

Składniki (na 12 ciastek):

-1 płat ciasta duńskiego

-12 dużych truskawek

-1 jajko + 2 łyżki mleka  do posmarowania

// 12 połówek moreli z puszki
1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania';listonic_name_0 = 'Wiatraczki i słodkie bułeczki z morelami (danish pastry)';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

Gotowy płat ciasta  o grubości 0.5cm pokroić na 12 pasków. Każdy pasek skręcić ku środkowi, trzymając za dwa końce. Z takiego skręconego wałeczka uformować bułeczkę, na kształt ślimaka, na środku położyć truskawkę.

 

Ciastka ułożyć na blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno być mięciutkie i wyrośnięte) na około 1 godzinę.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut.

Ostudzić, można ozdobić paseczkami lukru, ale nie koniecznie.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (16) | dodaj komentarz

DROŻDŻOWE BUŁECZKI-MAKI

środa, 18 maja 2011 9:56

Pięknie wygladają,wyśmienicie smakują,nie trzeba nic więcej.Przepis znaleziony u Liski.

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

-250ml mleka
-120 g masła
-1/3 szkl cukru
-2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
-3,5 - 4 szklanek mąki pszennej (ok. 600 g)
-2 duże jajka

ponadto:
1 żółtko wymieszane z łyżką śmietany kremówki, do posmarowania bułeczek

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-230 g sera kremowego (może być  sernikowy, z wiaderka)
-1/4 szklanki cukru
-1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 duże żółtko
-1 łyżka plus 2 łyżeczki maku
-1/3 szklanki gęstej konfitury z wiśni(lub innej ulubionej)

 

WYKONANIE:


Ciasto:

Mleko (ciepłe), masło (stopione), cukier wymieszać w garnuszku.
Połączyć z drożdżami i 2 szklankami mąki i szczyptą soli. Nie mieszać, odstawić na 5 minut.
Używając miksera z hakiem wymieszać ciasto na średnich obrotach, następnie, wciąż mieszając, dodawac po jednym jajku.  Zmniejszyć obroty do minimum i wsypywać stopniowo resztę mąki - ciasto nie powinno być zbyt klejące.
Wyjąć cisato z miski na oprószony mąką blat i uformować kulę. Przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.

Nadzienie:
wszystkie składniki wymieszać w miseczce, odstawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Odciąć nierowne brzegi tak, by powstał równy kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, można je schłodzić przez 10 minut w lodówce.
Ostrym nożem podzielić ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na każdym zrobić ukośne nacięcia (jak na zdjęciu). Na środku ułożyć łyżkę sera, łyżeczkę konfitur i zwinąć bułeczki - jak na zdjęciu. Końce rogów powinny być dobrze sklejone, ponieważ ciasto podczas pieczenia może się rozklejać.

 

Każdą bułkę posmarować glazurą z jajka. Odstawić do wyrastania na 20-30 miut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić bułki, piec ok. 16-18 minut. Będą złotobrązowe.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

CIASTO FRANCUSKIE-PRZEPIS PODSTAWOWY

poniedziałek, 16 maja 2011 10:03

Jakieś dwa lata temu zanotowałam z blogu dorotki przepis na ciasto francuskie...no i na tym się skończyło:)Byłam przekonana,że nie tylko jest ono trudne w wykonaniu ale i bardzo czasochłonne więc nawet się za to nie zabierałam.Zapomniany więc przepis spoczywał sobie cichutko w zeszyciku i dzielnie czekał na swój debiut.Przełom nastąpił jakiś tydzien temu,kiedy Pati na swoim blogu umieściła pyszne sakiewki z ciasta francuskiego a zaraz za nimi ten nieszczęsny przepis na ciasto zapewniając,że jest bardzo łatwy.Co mi pozostało w takim razie?Otworzyć zeszycik i do dzieła:)Potwierdzam w ten sposób,że przepis jest naprawde łatwy:).Czas wykonywania dość długi ale większość tego czasu ciasto poprostu leżakuje sobie w lodówce.U mnie trochę ten czas się wydłużył,bo po pierwsze przy 4 wałkowaniu nadeszła noc,a po drugie zamiast 2-godzinnych przerw były to czasem 3-godzinne przerwy.Tak to już bywa kiedy są maluchy.Nie miało to jednak żadnego wpływu na ciasto więc jak widać nie trzeba się aż tak przy nim spinać:)Polecam więc z czystym sumieniem:)

 

Składniki na około 1 kilogram płatów ciasta:

-200 ml zimnej wody

-14 g (1 łyżka) miałkiej soli

-500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej

-150 g mąki krupczatki

-250 g zwykłej mąki

 

WYKONANIE:

Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.

Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.

Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (wałkowałam cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.

Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.

 Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.

 

Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak wcześniej. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.

Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

piątek, 29 kwietnia 2011 12:53

Mięciutki,delikatne,aż rozpływają się w ustach.Są idealne!;)Przepis od Dorotus76.

 

 

 

Składniki na ciasto (u mnie wyszło 13 szt.):

-500 g mąki pszennej

-21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)

-20 g miodu

-2 jajka

-250 g mleka

-7 g soli

-75 g miękkiego masła


Składniki na masę serową:

-4 łyżki miękkiego masła

-pół szklanki cukru pudru

-1 żółtko

-1 łyżka cukru waniliowego

-400 g sera twarogowego

-starta skórka z cytryny, jeśli lubicie(pominęłam)

 

Wykonanie:

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w  (ja piekłam 25 min w 200ºC).

SMACZNEGO:)

 




Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 596  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to