Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 766 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


Klasyczny LEMON CURD

sobota, 09 lutego 2013 12:19

WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE PO NIESAMOWICIE DŁUGIEJ PRZERWIE!

 

      Aż trudno mi uwierzyć,że minęło  tyle czesu od ostatniego wpisu..ale tym razem mam nadzieję,że nie będę zmuszona do tak długiej przerwy i już regularnie poprowadze swojego ukochanego bloga:)Bardzo za tym tęskniłam ,niestety pewne zmiany i wydarzenia w moim życiu zmusiły mnie do zawieszenia bloga.Ale wróciłam i zabieram się do pracy:)

    Na początek coś, co poprostu mogę wyjadać łyżką ze słoika...słoneczny  LEMON CURD. Na moim blogu znajduje się już taki przepis ale jest on wykonany na oliwie ,teraz umieszczam klasyczny przepis na maśle...co tu dużo gadać..kocham ten smak:)

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

sok i skórka otarta z 2 cytryn
160 g cukru
2 zółtka
2 jajka
80g  masła
 
 
 
 
 
 
WYKONANIE :
 
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

LEMON CURD

czwartek, 07 kwietnia 2011 15:18

Czyli słoneczny cytrynowy krem.Wreszcie go zrobiłam i nie zawiodłam się.Jest fantastyczny!Świetny nadaje się jako polewa do ciast i serników lub jako nadzienie do babeczek...ale jak on smakuje wyjadany ze słoiczka łyżeczką...mniam!Przepis pochodzi od Dorotus76.

 

 

 

SKŁADNIKI:

-sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta

-2 żółtka

-2 jajka

-200 g cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżka oliwy

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 026  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to