Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 764 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


SOS CEBULOWY na winie

poniedziałek, 08 lipca 2013 14:29

 Koło ratunkowe niejednego nijakiego obiadu .Idealny do każdego rodzaju mięsa. Polecam :)

Z podziękowaniem dla Izy;)

 

 

IMGP2604.JPG

 

Składniki:

-1 duża cebula

-pół szklanki bulionu warzywnego

- 500 mililitrów czerwonego wina

- 1 ząbek czosnku 

- liść laurowy

- 2 łyżki oleju     

 

Wykonanie

 Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnuszku z 2 łyżkami oleju. Całość zalewamy  czerwonym winem, dodajemy  liść laurowy. Gotujemy  do momentu, gdy wino prawie zupełnie odparuje (w ten sposób usuniemy kwaśny smak wina).Dodajemy  bulion, całość doprowadź do wrzenia. Sos gotujemy do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję.Usuwamy liść laurowy,sos  przecieramy  przez sitko.

Smacznego:)

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tzatziki

środa, 04 maja 2011 8:59

Przez wszystkich znane,przez większość uwielbiane..u nas grill bez nich  nie może się odbyć;)

 

 

SKŁADNIKI:

-1 świeży ogórek

-4 duże ząbki czosnku

-łyżka koperku

-łyżka natki pietruszkI

-łyżka octu jabłkowego

-sól

-świeży zmielony pieprz

-0,5 l jogurtu greckiego

-łyżka oliwy z oliwek 

 

WYKONANIE:

Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.
Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw razem z octem i oliwą. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku

 

 

 

.

//

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

PASTA JAJECZNA

czwartek, 28 kwietnia 2011 14:38

Wielkanoc bez białej kiełbasy to dla mojego męża rzecz nie pojęta...a do "białej"koniecznie musi być pasta z jajek.To tradycja z jego rodzinnego domu,która stała się tradycją w naszym domu;)Bardzo smaczne również do wędlinki.Polecam:)

 

 

 

SKŁADNIKI:

-5 jajek

-120g chrzanu

-20ml śmietany słodkiej

-0.5 łyżki musztardy

-sól,pieprz

 

WYKONANIE:

Jajka ugotować,przestudzić i obrać.oddzielić żółtko od białek.Żółtko wrzucic do miski i rozgnieść,białko pokroić bardzo drobno,wrzucić do żółtek,dodać chrzan,musztarde,śmietane,doprawić do smaku solą i pieprzem.Odstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 020  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to