Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 766 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD

Zdjęcia w galeriach.


TĘCZOWY SERNIK pod chmurką ..

czwartek, 30 maja 2013 23:29

    Uwielbiany przez mojego synka i to nie tylko ze względu na swój piękny wygląd:)Sernik wręcz rozpływa się w ustach,często robie go również  w wersji klasycznej.Polecam:)

 

Źródło http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

Składniki na spód:

-120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)

-50 g masła, roztopionego

 

 

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

 

-500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

-250 g serka mascarpone

-3 jajka

-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy/różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze'). Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 

 

Śmietankowa chmurka:

-250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

-1 łyżka cukru pudru

 

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (40) | dodaj komentarz

MINI-SERNICZKI Z CIASTECZKAMI OREO

niedziela, 26 maja 2013 15:51

Wspaniałe mini -serniczki o aksamitnej konsystencji i orginalnym wyglądzie .Szybkie i łatwe w wykonaniu.Polecam:)

Przepis pochodzi ze strony:http://slodkieprzysmaki.blogspot.ie/

 

 

 

 

 

 

Składniki na 15 serniczków:

-15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)

-500 g twarogu 3-krotnie zmielonego

-pół szklanki kwaśnej śmietany (min. 18%)

-pół szklanki drobnego cukru do wypieków

-1 jajko

-1 białko

-pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej)

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

-szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko Oreo.

Ser wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Nie ma potrzeby miksowania (można jednak skorzystać z miksera, jeśli tak Wam łatwiej, pamiętając, by nie miksować zbyt długo i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej). Dodać połamane ciastka i wymieszać.

Masę serową nałożyć do papilotek.

Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.

Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.

Podawać np. udekorowane bitą śmietaną i z pokruszonymi na wierzchu ciastkami.

SMACZNEGO:)


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

SERNIK Z BATONIKAMI DAIM

środa, 07 września 2011 22:06

Przepyszny sernik z karmelkami i  masą kajmakową.Coś niesamowitego dla podniebienia:)Sernik nie jest ani za mocno zbity ani za mocno kremowy,można rzec-IDEALNY!Przepis znalezion na blogu Majanki.

 

 

 

Składniki na spód:

-160 g ciastek digestive

-60 g masła

-50 g drobno posiekanych batoników daim (do kupienia w ikei)

 

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce.

 

Masa serowa:

-600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)

-1 niepełna szklanka cukru

 -1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

-2 łyżki kaszy manny

-3 jajka

-150 ml kwaśnej śmietany 18%

 -150 ml śmietany kremówki

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-100 g posiekanych batoników lub cukierków daim

 

 

 

W misie miksera utrzeć zmielony twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - na gładką masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać posiekane batoniki i wymieszać.

Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC.  Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.


Na wierzch:

-200 g dulce de leche (lub masy karmelowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 h pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego), czyli około pół puszki

-50 g posiekanych batoników daim

 

 

Sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK Z WIŚNIAMI NA ZIMNO

środa, 17 sierpnia 2011 8:28

 

       Moje wakacje już  dobiegły końca :( ale jest co wspominać:)Dawno nie mieliśmy tak udanego urlopu!A teraz nadszedł czas na zmiany i przewrócenie wszystkiego do góru nogami wiec wpisy pewnie będa dość rzadko,a szkoda bo mam ich tyle że chciałabym pokazać wam wszystko na raz:)Zacznę od sernika na zimno,który jest fantastycznie aksamitny ale też niesamowicie czekoladowy!Prawdziwa bomba kaloryczny ale co tam;)Polecam na smutki;)Przepis od Dorotus76.

 

 

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

-100 g ciastek digestive

-40 g masła, roztopionego

-1 łyżka kakao

 

// 40 g masła, roztopionego
1 łyżka kakao';listonic_name_0 = 'Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami (na zimno)';listonic_url_0 = ''; // ]]>

WYKONANIE:

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

 

SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ:

-500 g serka mascarpone, schłodzonego

-3/4 szklanki cukru pudru

-300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

-1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)

-300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

-400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych(moga być mrożone ale trzeba je najpierw rozmrozić i dobrze obsuszyć.)

 

 

// 3/4 szklanki cukru pudru
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)
300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych';listonic_name_1 = 'Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami (na zimno)';listonic_url_1 = ''; // ]]>

WYKONANIE:

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem , dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej

 

 

w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać (ja to już zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, cały czas obserwując masę). Dodać wiśnie, wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

Przed podaniem oprószyć kakao.

SMACZNEGO :)

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

SERNIK TRUSAWKOWY

sobota, 25 czerwca 2011 14:31

Wspaniałe połączenie sernika z truskawkami, który smakuję obłędnie!Dodatkową zaletą tego sernika jest szybkie i proste wykonanie.Polecam.Na przepis trafiłam na blogu http://seventhheaven.blox.pl/html ,zwiększyłam tylko proporcję i upiekłam w tortownicy o średnicy 23cm.

 

 

 

Składniki na spód:

 

-340 g ciastek digestive

-140 g roztopionego masła

 

Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.

 

 

Składniki na masę serową:

 

-900 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie(użyłam serka Philadelphia)

-4 jajka

-3 łyżki soku z cytryny(można dać więcej)

-1 szklankę cukru

-4 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-400-500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)

// 2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)';listonic_name_0 = 'Sernik truskawkowy';listonic_url_0 = ''; // ]]>

 

 

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 18 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 191 034  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Lubię to