Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


CIASTECZKA Z DZIURKĄ

czwartek, 31 maja 2012 19:24

    Z okazji dnia dziecka z moimi maluchami upiekliśmy przepyszne ciasteczka o wspaniałym aromacie cynamonowym,przełożone słodkim dżemem i udekorowane w formie zabawnej buźki.Polecam :)

Przepis pochodzi z blogu kulinarnie

 

 

Składniki:

Na ciasto kruche:
300g mąki
140g cukru pudru
250g masła (schłodzonego)
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu

 

 

 

 

 

Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu truskawkowego lub malinowego (twardego, opcjonalnie marmolada wieloowocowa)

kilka kostek czekolady pełnomlecznej roztopionej w kąpieli wodnej
lukier dekoracyjny (użyłam królewskiego)

 

 

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtko, ekstrakt i pokrojone masło. Siekamy wszystko nożem, dodajemy cynamon i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto podsypywać mąką jeśli się zbytnio klei do rąk. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, z jednej części wycinamy szklanką o średnicy około 8 cm koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż uzyskają złoty kolor. Z drugiej części ciasta wycinamy również takie same koła, lecz dodatkowo w środku każdego wycinamy dziurki średnicy 2-3cm. Pieczemy wszystkie ciasteczka i czekamy aż ostygną. Następnie pełne ciasteczka smarujemy niezbyt grubo dżemem, na wierzch przyklejamy ciasteczka z dziurką.

 

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

KRUCHE CYNAMONOWE CIASTECZKA W MLECZNEJ CZEKOLADZIE

środa, 21 grudnia 2011 9:26

Pyszne kruche ciasteczka,które podczas pieczenia pięknie pachną cynamonem.Polane mleczną czekoladą smakują wyśmienicie:)Przepis od Dorotus.

 

 

 

Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:

-180 g masła, zimnego

-90 g cukru pudru

-230 g mąki pszennej

-szczypta soli

-1 płaska łyżka cynamonu

-40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej

 

 

Dodatkowo:

-około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby

 

 

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.

Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.

SMACZNEGO :-).

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

WIOSENNE CIASTECZKA

czwartek, 10 marca 2011 20:14

Wiosna już za rogiem wiec w mojej kuchni dziś wiosenne ciasteczka pachnące cytryną.

SKŁADNIKI: (około 35 ciastek)

 

-250 g miękkiego masła

-starta skórka z 2 cytryn

-100 g cukru pudru

-1 jajko

-1 łyżka zimnej wody

-335 g mąki (2¼ szklanki)

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach.

Piec około 5 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 603  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to