Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 806 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój blog i Ja

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla są...

więcej...

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Kuchnia to takie małe hobby.Gotuję odkąd pamiętam.Lubię eksperymenty choć nie zawsze kończą się one sukcesem:)Uwielbiam gotować dla przyjaciół,rodziny a czasem też dla sąsiadów;)Nie ma chyba nic lepszego od błogich min naszych bliskich którzy właśnie skończyli pałaszować wyśmienitą potrawę, którą dla nich przygotowaliśmy.Mam nadzieję,że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie:)

schowaj...

Galerie

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


BABECZKI CYTRYNOWE z puszystym kremem cytrynowym

niedziela, 05 maja 2013 19:31

   Wspaniałe,pachnące cytryną babeczki wykończone puszystym kremem z lemon curd.Po prostu pyszne!Polecam.

Przepis ze storny  http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

 

 

Składniki (na około 12 babeczek):

 

-1,5 szklanki mąki pszennej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-115 g masła

-3/4 szklanki cukru

-2 duże jajka

-skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny

-pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.

Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Puszysty krem cytrynowy:

 

-150 g serka mascarpone

-150 g lemon curd

-200 ml śmietany kremówki 30%

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki.

Przechowywać w lodówce.

 

SMACZNEGO :).

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

RED VELVET CUPCAKES

piątek, 03 maja 2013 15:11

  Był już Red Velvet Cake więc nie mogło zabraknąć wersji mini:)Równie pyszne i równie efektowne:)Polecam!

 

 

 

 

 

Składniki (około 15 babeczek):

 Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 3/4 szklanki maślanki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 0.5 łyżeczki soli

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 120 g masła

- 2 jajka

- 3 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w płynie 

 

     Mąkę, proszkiem sól i kakao przesiewamy do jednej miski.W drugiej misce  mieszamy maślankę z barwnikiem. Masło ucieramy na jasną  i puszyste masę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do gładkości. Wbijamy po 1 jajku , miksujemy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i maślankę z barwnikiem (kończąc suchymi składnikami). Miksujemy do połączenia składników.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka (najlepiej bez termoobiegu). Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

 

Krem:

 

- 300g kremowego serka  Philadelphia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 szklanka cukru pudru

- 100g masła

 

 

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy serek, cukier, ekstrakt i miksujemy, aż masa będzie gładka.  Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasteczka. Babeczki można ozdobić okruszkami.

SMACZNEGO:)

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

MINI-SERNICZKI

wtorek, 09 kwietnia 2013 13:55

    Pyszne serniczki w formie muffinek ,które można udekorować dowolnymi owocami.Przepis niesamowicie prosty i szybki  :)Polecam .

Przepis pochodzi z blogu http://www.mojewypieki.com/

 

 

 

 

Składniki na 12 mini-serniczków:

-120 g pokruszonych ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych

-60 g roztopionego masła

-800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie

-1 łyżka ekstraktu z wanilii

-3 jajka

-120 g cukru pudru

-dowolne owoce do dekoracji

 

 

Wykonanie:

 

Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową.

Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z owocami.

Smacznego!

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

BABECZKI SNICKERDOODLE - Rudolfy

czwartek, 22 grudnia 2011 10:50

Dziś moja córeczka kończy roczek.Z tej okazji  zrobiłam urodzinowo-świąteczne babeczki.Wyglądają tak słodko i zabawnie,że u każdego wywołują uśmiech.Zobaczyłam je kilka tygodni temu u Dorotus i nie mogłam się doczekać kiedy je zrobię.Dodam,że nie tylko ładnie wyglądają ale tez wspaniale smakują.Cynamonowa babeczka przykryta waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki.Mmmmm.Polecam gorąco:)

 

 

 

SKŁADNIKI na 28 babeczek:

 

-3 szklanki mąki pszennej

-1 łyżka proszku do pieczenia

-szczypta soli

-1 łyżka zmielonego cynamonu

-230 g masła

-1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

-4 duże jajka

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-1 i 1/4 szklanki mleka

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

 

KREM:

-600 ml śmietany kremówki (36%)

-250 g serka mascarpone

-4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)

-1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.

Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

 

Ponadto:

-duże precelki

-oczy - białe groszki, źrenice wykonane są z roztopionej czekolady

-wiśnie kandyzowane na noski

 

 

 

 

Udekorować babeczki.

SMACZNEGO :-)

 


Podziel się

komentarze (17) | dodaj komentarz

MUFFINY Z DYNI

środa, 05 października 2011 21:50

Przepyszne muffinki z dyni pokryte  kremową polewą  na bazie serka philadelphia podbiły serce mojej rodziny.Złoty przysmak  jesieni,naprawdę polecam.

 

 

 

SKŁADNIKI:

-2 szkl. mąki

-3/4 szkl. cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

-1 łyżeczka sody

-1 łyżeczka cynamonu

-1 jajko

-1 szkl mleka

-1/2 szkl oleju

-1 i 1/2 szkl startej dyni

 

WYKONANIE:

Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu a w drugim mokre. Wszystko razem połączyć i przełożyć do foremek. Piec ok 20 min w 180st.

SKŁADNIKI na polewę:

 

-225 g kremowego serka philadelphia

-4 łyżki miękkiego masła

-3/4 szklanki cukru pudru

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i posmarować nią wirzch muffinek.

 

SMACZNEGO:)

 


Podziel się

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  2 127 613  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Lubię to